Fonduri suplimentare de la Guvern pentru educatie si dezvoltare rurala

Proiectele de investitii din domeniul educatiei si Programul de dezvoltare rurala vor beneficia de fonduri suplimentare, dupa ce Guvernul a decis a treia rectificare a bugetului de stat pe acest an.

„Facem astazi o noua rectificare bugetara pentru ca avem bani si vrem sa-i cheltuim. Este evident ca aplicarea cotei unice a adus mai multi bani la buget. Au crescut veniturile la buget provenite din impozitul pe venit si impozitul pe profit si sumele provenite din colectarea TVA”, a afirmat ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

Cele mai importante fonduri au fost alocate educatiei, acesta fiind principalul motiv pentru care s-a facut rectificarea bugetara, a afirmat ministru Vladescu.

„Aceasta noua alocare pentru investitii, precum si sumele totale destinate domeniului educatiei si cercetarii dovedesc ca semnarea, anul trecut, a Acordului nu a insemnat doar dorinta de a inchide conflictul, ci de a sustine acest domeniu extrem de important pentru evolutia ulterioara a Romaniei. Vom respecta Acordul semnat cu sindicatele din educatie”, a subliniat Sebastian Vladescu.

Ministrul Finantelor a precizat ca in acest an au mai fost alocati domeniului educatiei 3.500 de miliarde lei vechi, iar ulterior, 13.000 de miliarde lei vechi.

In urma rectificarii bugetare adoptata astazi, suma de 715,4 milioane de lei (7.154 miliarde) este destinata finantarii proiectelor de investitii din invatamant, iar aproximativ 400 de milioane (peste 4.000 de miliarde de lei vechi) vor acoperi salariile cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar.

Programul de dezvoltare a infrastructurii rurale va primi o finantare suplimentara cu 200 de milioane de lei noi (2.000 de miliarde de lei vechi). Fondurile sunt destinate sustinerii proiectelor propuse de administratia locala, privind realizare de poduri si podete, consolidari de maluri, sistematizarea albiilor de rauri in aval/amonte de podet, dezvoltarea sistemelor de alimentare cu apa potabila, de canalizare si epurare a apelor uzate.

Cresc, de asemenea, fondurile alocate platii drepturilor de asistenta sociala cu 566,3 milioane lei (5.663 miliarde lei vechi). Banii alocati suplimentar sunt destinati platii pensiilor agricultorilor si militarilor, indemnizatiilor pentru cresterea copilului, ajutoarelor pentru incalzirea locuintei si sustinerii sistemului de protectie a copilului. „Nu ne putem permite sa avem pensii sau alte drepturi sociale neacoperite”, a afirmat ministrul Finantelor.

Finantarea investitiilor in spitale va creste cu 66,8 milioane de lei noi (668 miliarde lei vechi).

Sumele destinate sprijinirii producatorilor agricoli vor fi suplimentate cu 130 de milioane de lei (1.300 miliarde lei vechi) pentru sustinerea lucrarilor agricole de toamna.

Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului va fi alimentat cu 200 de milioane lei vechi (2.000 de miliarde lei vechi) pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute. „Din aceste fonduri vor fi alocate fonduri pentru inlaturarea efectelor inundatiilor si pentru finantarea construirii si refacerii caselor distruse de inundatii”, a aratat Sebastian Vladescu.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top