Bilant: Programul Phare, Copiii mai intai, la final

91 de case de copii de tip vechi au fost inchise si 581 de unitati de tip familial au fost infiintate in cei 5 ani de cand in Romania se implementeaza programul Phare „Copiii mai intai” finantat de Uniunea Europeana.

De serviciile nou infiintate prin programul european beneficiaza peste 15.000 de copii din 37 de judete si 4 sectoare ale municipiului Bucuresti.

Proiectele finantate in cadrul programului „Copiii mai intai”, ajuns la final, au fost implementate serviciile specializate ale Consiliilor Judetene (Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului – DGASPC) din toata tara cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC).

Prin programul „Copiii mai intai”, in valoare de 37 milioane euro, s-au inchis 91 de institutii mari de protectia copilului; s-au infiintat 581 de apartamente si case de tip familial; 51 centre de zi; 34 centre de recuperare pentru copii cu handicap; 14 centre maternale; au fost recrutati peste 2000 de asistenti maternali si au fost dezvoltate servicii de sprijin si consiliere pentru parinti.

Suma totala alocata din fonduri Phare s-a ridicat la 31 milioane EURO, la care s-a adaugat contributia Guvernului Romaniei, de 2,5 milioane EURO, si contributia proprie a consiliilor judetene beneficiare, de aproximativ 3,5 milioane EURO.

Dl. Jonathan Scheele, Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania a declarat: „Sanatatea unei natiuni se masoara si prin grija pe care o arata fata de copiii sai. Romania, cu sprijinul Uniunii Europene, a demonstrat in ultimii ani, ca a aplicat o reforma profunda in domeniu protectiei copilului la modul cel mai serios: printr-o politica indreptata din ce in ce mai mult catre sprijinirea familiilor si printr-o lege de protectia copilului la standarde europene care se adreseaza nu doar copiilor din institutii, ci tuturor copiilor din Romania. Sper sincer ca si alte tari din regiune vor urma exemplul tarii dumneavoastra in acest domeniu”.

Dl. Bogdan Panait, secretarul de stat al ANPDC, a adaugat: „Cu cativa ani in urma, daca intalneai un copil dintr-un centru de plasament, indiferent unde, iti puteai da seama imediat ca acela era un copil din sistem. Faptul ca ei azi sunt informati si implicati in deciziile care se iau cu privire la ei, ca deschid, atunci cand vin de la scoala, usa unei case obisnuite (ma refer aici la copiii din unitatile de tip familial), si-a pus un accent decisiv asupra comportamentului lor, asupra increderii in sine si, de ce nu, stimei de sine”.

Conferinta care se va desfasura pe 14 septembrie, la Sinaia va avea ca scop, pe langa prezentarea rezultatelor programului „Copiii mai intai” si schimbul de experienta intre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, identificarea mecanismelor de asigurare a sustinerii serviciilor nou-create.

Persoane de contact:
Mariela Neagu, Delegatia Comisiei Europene

Tel: 021 203 5418

Email: [email protected]

Nicoleta Preda, Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului

Tel: 021 315 36 33

Email: [email protected]

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top