Bancile din Romania privesc cu reticenta finantarea reabilitarii termice a cladirilor

Bancile comerciale sunt destul de reticente in a finanta asociatiile de locatari care doresc sa intre in programul de reabilitare termica a blocurile de locuinte, potrivit ministrului delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

Ministrul a precizat ca va avea discutii cu reprezentantii bancilor, pentru a facilita acordarea de credite asociatiilor de locatari. Statul asigura din fonduri proprii auditarea si proiectarea necesara pentru reabilitarea cladirilor.

„Beneficiem de sprijinul autoritatilor locale si de bani de la buget, dar avem probleme cu bancile din Romania, care nu sunt hotarate sa finanteze acest program”, a declarat citat de Rompres, Laszlo Borbely. Cheltuielile de constructie sunt asigurate in proportie de 34% de la bugetul statului, 33% de la autoritatilor locale, restul urmand sa fie oferite de asociatiile de locatari interesate.

Potrivit ministrului lucrarilor publice, bancile au cerut ca firme specializate sa asigure administrarea blocurilor, nefiind convinse de posibilitatea recuperarii investitiei din cauza problemelor de proprietate, existand peste 30 de apartamente in unele blocuri care urmeaza sa fie reabilitate. „Bancile au cerut sa existe un administrator profesionist pentru a putea sprijini acest program”, a explicat Laszlo Borbely.

Ministrul a afirmat ca asociatiile de locatari nu sunt obligate sa apeleze la bancile comerciale pentru a obtine fondurile necesare, existand si posibilitatea sa acceseze fondul de reparatii al propriilor imobile. O familie ar trebui sa plateasca aproximativ 800-1.000 de euro pe o perioada de 2-3 ani pentru reabilitarea blocurilor, investitia initiala urmand sa fie recuperata in circa 6-8 ani. La ora actuala, circa 58% din blocurile de locuit din tara, respectiv peste doua milioane de apartamente, necesita lucrari de reabilitare termica”, a aratat Borbely.

Daca reabilitarea unui apartament se ridica la circa 3.000 de euro, investitia totala necesara pentru reabilitarea celor doua milioane de apartamente se ridica la circa sase miliarde de euro, din care o treime ar trebui sa fie suportata de locatari.

Pana in prezentam, 600 de cladiri s-au inscris in programul de reabilitare termica, cele mai multe cereri fiind inregistrate in Sectorul 2 al Capitalei cu 59 de cladiri, Iasi si Cluj cu 47 si, respectiv, 46 de cladiri, Targu – Mures cu 44 de cladiri. Lucrarile de reabilitare constau in reparatii la captusirea externa a blocurilor, precum si in inlocuirea instalatiilor si a geamurilor exterioare.

Ministrul Transporturilor a alocat in acest an 13 milioane de lei noi pentru programul de reabilitare termica a cladirilor, insa ministrul lucrarilor publice a spus ca suma va fi suplimentata si in 2007, inclusiv cu fonduri europene pentru dezvoltare durabila.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top