Prima condamnare pentru deturnare de fonduri europene

Magistratii de la Judecatoria Iasi au decis condamnarea ieseanului Vladimir Crusnevschi, in varsta de 46 de ani, la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii.

Trebuie mentionat ca acest proces a fost finalizat in doar trei termene de judecata, magistratii stabilind astfel un record al ultimilor ani in ceea ce priveste condamnarea unei inculpat pentru fapte de coruptie.

Dosarul a intrat pe rolul Judecatoriei Iasi la inceputul verii, si chiar in conditiile in care la instante a fost o perioada de vacanta, judecatorii si-au mai rupt din concediu si au efectuat cercetarea judecatoreasca.

Primul termen de judecata a avut loc pe data de 14 iulie, insa nu s-a prezentat nici una dintre partile implicate. La cel de-al doilea termen a fost audiat inculpatul si martorii iar la cel de-al treilea termen de judecata care a avut loc la inceputul lunii septembrie s-au pus concluziile. „Noi nu vom declara apel impotriva deciziei Judecatoriei Iasi. In acest dosar, celeritatea justitiei este laudabila. Pozitia inculpatului a fost una corecta in fata instantei de judecata si nu a propus probe suplimentare cara sa amane luarea unei decizii”, a declarat procurorul Luminita Merisescu, reprezentantul Departamentului National Anticoruptie in sedintele de judecata.

Vladimir Crusnevschi este primul iesean condamnat pentru deturnare de fonduri europene, este si singurul care a recunoscut modul in care a furat banii din bugetul comunitati europene. Toti banii deturnati au fost inapoiati, respectiv suma de 36 mii Euro.

Pe data 9 iunie 2003 a depus la Agentia Regionala de Dezvoltare Regionala Sud – Vest Oltenia o cerere de finantare nerambursabila din cadrul schemei de finantare intitulata „Asistenta pentru intreprinderi mici si mijlocii” din programul Phare 2001.

Titlul proiectului inaintat de catre societatea comerciala reprezentata de catre Crusnevschi catre Autoritatea de Implementare, adica Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia, a fost „Cuiele si plasa noastra – garantia calitatii”.

Pentru a sustine acest titlu nu doar in sensul figurat, ieseanul a infiintat societatea comerciala Levrombel SRL, care avea ca obiect de activitatea fabricarea cuielor si a plasei de sarma sudata.

Pentru „Cuiele si plasa noastra – garantia calitatii”, suma totala care trebuia investita era de 120 mii Euro. Din aceasta suma, contributia proprie a firmei lui Crusnevschi trebuia sa fie de 48 mii Euro, adica 40 la suta din valoarea totala a proiectului, iar cea externa de 72 mii Euro. Dincolo de banii pe care trebuia sa-i ia din bugetul general al Comunitatii Europene, suma de 360 milioane lei (36 mii RON) a intrat in conturile societatii comerciale Levrombel SRL chiar din bugetul Guvernului Romaniei.

Scopul acestui proiect a fost acela de dezvoltare a capacitatii de productie de cuie si plasa de sarma sudata, prin achizitionarea unor utilaje si echipamente moderne care sa corespunda cu normele Uniunii Europene. Pe data de 27 noiembrie 2003 proiectul a fost declarat fezabil, iar durata de executie era de opt luni. Licitatiile care au avut loc pentru achizitionarea de utilaje si materie prima au fost trucate iar banii au intrat, prin diferite metode in buzunarul lui Crusnevschi. Dupa ce a facut deturnarea de fonduri, Crusnevschi a vandut firma unui cetatean din Republica Moldova.

Sursa: Ziua de Iasi online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top