Fondurile europene pot ajunge in posesia „retelelor de politicieni”

UE a fost prea ingaduitoare in evaluarea pregatirii Romaniei pentru aderare, iar acest proces va avea loc in termenii elitei politice de la Bucuresti, care „s-a dovedit mai isteata decat functionarii de la Bruxelles”, comenteaza analistul britanic Tom Gallagher in pagina electronica a Financial Times.

Gallagher, profesor universitar si autor a numeroase studii despre regiunea balcanica si Europa de Est, critica in articolul intitulat „Europa isi deschide portile unei Romanii care nu a realizat reforme” lipsa progreselor inregistrate de Bucuresti pe calea reformelor, dar si „atitudinea incredibila” a UE, care a preferat „sa zgarie abia la suprafata”, in loc sa adopte masuri stricte.

In opinia sa, clasa politica romaneasca, dominata de fosti oameni de afaceri comunisti, nu va fi impresionata de amenintarea UE de a exclude Romania de la participarea la unele politici comunitare in domeniile considerate deficitare.

Gallagher aminteste, in acest sens, de „indrazneala” Parlamentului de la Bucuresti, care la 8 septembrie a refuzat sa adopte legea prin care i-ar fi obligat pe functionarii publici si pe politicienii alesi sa dezvaluie sursa averilor lor si sa accepte controlul acestora.

Subliniind faptul ca fondurile europene pe care le va primi aceasta Romanie care nu a intreprins reforme de „epurare” a clasei politice ar putea sa ajunga foarte usor in posesia „retelelor de politicieni” care sunt deseori si oameni de afaceri, analistul britanic critica demersurile comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn, care in 2005 a blocat alegerile anticipate considerand ca acestea ar fi dus la pierderea de timp pretios pentru pregatirea aderarii.

Alegerile anticipate ar fi deblocat situatia actuala, in care oamenii de afaceri din Partidul Social Democrat, dominat de fostii comunisti, spera sa se intoarca la putere in cadrul unei aliante cu oamenii de afaceri care domina Partidul Liberal al premierului Calin Popescu Tariceanu, afirma Gallagher.

El recomanda, in incheiere, ca UE sa monitorizeze indeaproape reformele din Romania si sa evite aplicarea unei metodologii la fel de putin restrictive in cazul celorlalte tari din Balcani sau al Turciei.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top