Fondurile structurale ii transforma pe tarani in investitori strategici

Anul 2007 va insemna pentru Romania integrata in Uniunea Europeana si primul an de absorbtie a fondurilor structurale. Pachetul financiar estimativ alocat Romaniei pentru urmatorii doi ani, numai pentru agricultura si dezvoltare rurala, este format din 732 milioane de euro destinate masurilor de piata, alte 881 milioane de euro pentru plati directe in agricultura, 2,3 miliarde de euro pentru dezvoltare rurala.

Cele aproape 4 miliarde de euro fac parte din unul dintre cele mai importante tipuri de fonduri structurale pe care Romania le va avea la dispozitie: Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR).

Prin acest program, care se aseamana in multe privinte cu programul SAPARD, se vor acorda fonduri nerambursabile in baza unor proiecte.

Mai multe agentii de plati se vor ocupa de implementarea acestui program, dar si de platile catre beneficiari. Prin FEADR vor fi acordate fonduri pentru anumite tipuri de investitii, toate urmand sa imbunatateasca competitivitatea in sectorul agricol si silvic.

Cei care vor sa acceseze aceste fonduri pot depune proiecte pentru modernizarea exploatatiilor agricole, pentru imbunatatirea infrastructurii legate de agricultura, pentru sprijinirea exploatatiilor de subzistenta, dar si pentru pregatirea profesionala sau pensionarea timpurie a producatorilor agricoli.

De asemenea, proiectele mai pot contine solutii pentru valorificarea produselor agricole, ceea ce include si asocierea lor si infiintarea grupurilor de producatori.

Una dintre activitatile care poate fi finantata cu sume din fondurile structurale este infiintarea grupului de producatori, respectiv asocierea fermierilor intr-un soi de cooperativa.

Prin aceasta finantare, mesajul Uniunii Europene este cat se poate de clar: nu se poate face agricultura cu productii bune si profit pe suprafete faramitate sau cu o taraba inchiriata in piata.

Pentru a primi ajutor financiar din fondurile structurale, grupul de producatori trebuie sa fie inregistrat si recunoscut de Ministerul Agriculturii.

Sprijinul va fi acordat in rate anuale in primii 5 ani de la data in care grupul a fost oficial recunoscut, iar banii trebuie sa fie folositi pentru sustinerea financiara a infiintarii si functionarii acestor grupuri. Plata primei rate va fi facuta la un an dupa data semnarii contractului pentru sprijin financiar.

Odata infiintat grupul, prin intermediul acestei asocieri producatorii pot sa-si lucreze terenurile comasat, sa-si valorifice productia impreuna, sa-si inchirieze spatii de depozitare si de comercializare.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top