Cererile pentru finantare SAPARD au crescut cu peste 56%, in 2006

Numarul proiectelor depuse in 2006 pentru cofinantare SAPARD, a crescut cu 56,3% comparativ cu cele primite in perioada 2000-2005.

In 2006, au fost depuse 3.985 de proiecte, in valoare de 1,09 miliarde de euro, in timp ce de la debutul proiectului SAPARD pana la sfarsitul anului 2005, s-au primit 2.554 de proiecte.

In perioada 2000-2006, au fost depuse 6.539 de cereri de finantare in cadrul programului SAPARD, in valoare de 1,9 miliarde de euro, cererile depasind cu peste 400 de milioane de euro suma alocata de UE.

Trei masuri au fost vedetele programului SAPARD, anume „imbunatatirea prelucrarii si marketingul produselor agricole si piscicole”, „Investitii in exploatatii agricole”, respectiv „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale”, pentru acestea fiind alocate peste 1,3 miliarde de euro. Pentru aceste trei masuri, au fost depuse 2.865 de proiecte, in valoare de 886 milioane de euro.

Cele mai multe proiecte s-au depus pentru exploatatii agricole, pentru care s-au inregistrat 2.200 de cereri, in valoare de peste 300 de milioane de euro, alocatia de 250 de milioane de euro fiind depasita.

Pornind de la acest caz, in care valoarea dosarelor aprobate a depasit alocarea initiala, directorul general APDRP a mentionat ca se va incerca finantarea acestor proiecte in 2007. Fondurile se vor asigura fie din banii alocati de la buget pentru asa numitul SAPARD romanesc, fie din fondurile ramase neconsumate in cadrul anumitor masuri. De asemenea, exista varianta ca in urma rezilierii anumitor contracte care nu au respectat conditii de finantare, sa rezulte fonduri pentru finantarea proiectelor eligibile in 2007.

In cadrul programului SAPARD au existat trei masuri, pentru care au fost necesare mai multe sesiuni de depunere a proiectelor, deoarece nu s-au cheltuit fondurile alocate, anume „imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor”, masura 3.2 „Constituirea grupurilor de producatori” si masura 3.3 „Metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediu si sa mentina peisajul rural”.

Pentru aceste trei masuri, se mai primesc proiecte pana la sfarsitul lunii octombrie, in limita celor 24 de milioane de euro disponibile.

Sursa: NewsIn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top