Cererea de finantare pentru POR

Programele care vor fi lansate anul viitor, finantate prin fondurile structurale, vor fi gestionate de institutii diferite. Cu toate acestea, cererea de finantare este un document comun pentru toate programele.

Specialistii in elaborarea si coordonarea programelor, de la Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Finantelor Publice, au transmis cateva clarificari despre cererea de finantare.

Astfel, principalele tipuri de informatii care vor fi solicitate in cererea de finantare se refera la: prezentarea solicitantului si datele de identificare ale acestuia, descrierea proiectului pentru care se solicita finantarea, concordanta cu politicile Uniunii Europene, valoarea proiectului si sursele de finantare.

Cererea de finantare se afla in curs de elaborare la AMCSC si celelalte autoritati de resort. Dupa data aderarii si aprobarea Programelor Operationale la Bruxelles, vor fi prezentate toate detaliile necesare. Programul Operational Regional Programul Operational Regional (POR) este coordonat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Integrarii Europene.

Prin POR pot solicita finantare autoritatile locale, parteneriatele public-privat, companiile, asociatiile de turism, parcurile industriale, institutele de cercetare, institutiile academice; ONG-urile.

POR este structurat pe cinci domenii mari, numite axe prioritare. Proiectele care vor primi finantare, fie ca sunt realizate de mediul privat, fie de administratia publica, trebuie sa demonstreze impactul in dezvoltarea locala si regionala. De aceea, coordonatorii din teritoriu, Agentiile de Dezvoltare Regionala, joaca un rol important in selectia si implementarea proiectelor.

Axa 1 – „Imbunatatirea infrastructurii publice, regionale si locale”.

Axa 2 – „Mediul de afaceri regional si local”.

Axa 3 – „Dezvoltarea turismului regional si local”.

Axa 4 – „Dezvoltare urbana durabila”.

Axa 5 – Asistenta tehnica pentru structurile care gestioneaza programul.

Programul Operational Regional a fost elaborat si transmis Comisiei Europene. Urmeaza negocieri intre autoritatile romane si Comisie. Cel mai probabil, POR va fi aprobat dupa data aderarii, moment in care se vor cunoaste detaliile legate de domenii si sumele disponibile.

Sursa: Europeanul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top