Auditorii europeni pun la zid Romania si Bulgaria

Curtea Europeana a Auditorilor a criticat dur Romania si Bulgaria in legatura cu gestionarea fondurilor europene SAPARD, PHARE si ISPA. Raportul Curtii pe anul 2005 releva multe nereguli in utilizarea fondurilor de preaderare, cele mai multe fiind descoperite la programul SAPARD.

De asemenea, auditorii considera ca derularea programelor de finantare PHARE s-ar fi imbunatatit, in timp ce despre ISPA sustin ca au remarcat un management incompatibil. In toate situatiile, vinovate sunt autoritatile, concluzioneaza auditorii.

In ceea ce priveste legalitatea tranzactiilor SAPARD auditate, Curtea a descoperit ca acestea sunt afectate de erori semnificative. „Curtea a descoperit schimbari in procedurile de aprobare ale proiectelor SAPARD din Bulgaria, care nu primisera in prealabil aprobarea Comisiei Europene. 53 de proiecte SAPARD, a caror valoare se ridica la 3,4 milioane euro, au fost neeligibile. In ambele cazuri, si in Romania, si in Bulgaria, Curtea a gasit proiecte ai caror beneficiari nu si-au indeplinit pe deplin obligatiile contractuale”, se arata in raportul Curtii.

In particular, un proiect auditat in Romania a fost considerat neeligibil pentru ca nu erau indeplinite conditii esentiale referitoare la utilizarea sumei nerambursabile. In alte situatii, nu au fost indeplinite cerinte esentiale in ce priveste verificarea adecvata a cererilor de plata de catre Autoritati.

In cadrul programului PHARE, controlul a fost imbunatatit semnificativ, in special in Romania, se arata in raportul Curtii Europene a Auditorilor. Aceasta pentru ca Agentiile de Implementare au inclus si monitorizarea fondurilor nationale in procedura de control.

Nu de aceeasi parere au fost insa in privinta derularii programelor de finantare ISPA, despre care auditorii sustin ca au remarcat un management incompatibil cu celelalte functii de control, in cadrul Ministerului de Finante din Bulgaria.

Totodata, Curtea Europeana a Auditorilor considera ca Autoritatea Nationala pentru Infrastructura, in calitate de coordonator national al ISPA, nu dispune de suficiente resurse.

Raportul ridica, astfel, pentru al 13-lea an consecutiv, problema erorilor inregistrate in cazul platilor pentru fermierii din Uniunea Europeana. Criticile se adreseaza sistemului de plati realizate atat in vechile state membre, cat si in ceea ce priveste grupul celor zece noi membri.

Greselile cele mai frecvente sunt evaluarea eronata a eligibilitatii proiectelor, precum si acceptarea unor forme de plata socotite de mare risc.

Uniunea Europeana acorda Romaniei expertiza si sprijin financiar in vederea pregatirii pentru aderare, prin programe specifice: PHARE, ISPA si SAPARD. Sectoarele beneficiare variaza de la dezvoltare regionala si sprijin pentru IMM, pana la investitii in infrastructura de mediu si transport si dezvoltare rurala.

Suma anuala totala a fondurilor nerambursabile acordate Romaniei prin cele trei programe a crescut, de la aproximativ 660 de milioane de euro in 2003, la peste un miliard de euro in 2006. Gestionarea acestor fonduri este realizata de autoritatile romane de resort, sub coordonarea Ministerului Finantelor Publice.

Prin programul SAPARD pot fi acoperite, in general, jumatate din costurile implementarii unui proiect, cealalta jumatate urmand sa fie finantata de catre beneficiar.

Sursa: Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top