Proiectul pentru invatamantul rural la raport

Unitatea de Management a Proiectelor pentru invatamantul Rural (UMPir) din Ministerul Educatiei monitorizeaza 50 de scoli care au beneficiat de fonduri din Proiectul pentru invatamantul rural.

Aceasta este monitorizarea anuala a Proiectului si se desfasoara in scoli si comunitati rurale din 12 judete ale tarii. Scopul monitorizarii este realizarea unei evaluari a progreselor inregistrate in derularea activitatilor proiectului pentru anul in curs pe toate componentele sale.

La Harghita, principalele probleme constatate de evaluatorii UMPir au fost legate de insuficienta fondurilor pentru reabilitare, lipsa incalzirii centrale si a apei curente in unele scoli. De asemenea, echipele de evaluatori au constatat necesitatea innoirii mobilierului si a materialelor didactice si cartilor din scolile vizitate.

In cursul acestui an, pe langa programele de pregatire si/sau calificare profesionala a cadrelor didactice, scolile din mediul rural din judetul Harghita au castigat 11 proiecte de finantare prin PIR in valoare de 190.000 RON.

O parte dintre acesti bani au fost investiti in creativitatea copiilor harghiteni. La Sard (judetul Alba) copii au amenajat un muzeu al traditiilor din zona. in alte scoli au fost infiintate redactii de ziare, au fost organizate expozitii, etc. Din aceleasi fonduri, in Valea Stramba (judetul Harghita) au fost construite terenuri de sport.

Proiectul pentru invatamantul Rural (2003 – 2009) are ca obiective imbunatatirea activitatilor de predare-invatare prin dezvoltarea competentelor profesionale ale cadrelor didactice, imbunatatirea conditiilor de desfasurare a procesului de invatamant in scolile din mediul rural, crearea oportunitatilor de pregatire profesionala a cadrelor didactice din mediul rural printr-un program national de invatamant la Distanta, imbunatatirea conditiilor de desfasurare a procesului de invatamant prin asigurarea dotarilor minime materiale si functionale, asigurarea materialelor didactice necesare scolilor din mediul rural, precum si imbunatatirea relatiilor dintre scoala si comunitatea locala.

Echipele de monitorizare UMPir sunt formate din reprezentanti ai unitatii, delegati ai Unitatilor Judetene de Implementare a Proiectului, precum si ai inspectoratelor scolare judetene.

Cele 12 judete monitorizate sunt Alba, Bistrita-Nasaud, Botosani, Brasov, Mehedinti, Calarasi, Harghita, Neamt, Teleorman, Timis, Tulcea si Valcea.

Sursa: Ministerul Educatie si Cercetarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top