Pericolele creditului de la societatile nebancare

In momentul de fata, aceste companii sunt in plin proces de autorizare de catre Banca Nationala, dar au voie sa continue activitatea pana in momentul obtinerii unui raspuns. Iar daca acesta este negativ, institutia se inchide, situatie in care persoanele care deja au un credit de la companiile respective vor fi obligate sa respecte, in continuare, prevederile contractuale. Ceea ce inseamna ca, in mod normal, ratele de credit vor putea fi achitate la scadentele deja stabilite.

Totusi, inchiderea unei institutii nonbancare ar putea avea si unele riscuri. In functie de contract, una dintre prevederi ar putea face referire la dreptul societatii de a solicita rambursarea in avans a creditului acordat. in general, o astfel de cerere survine in momentul in care s-au schimbat datele clientului prevazute in contract.

Adica, in cazul in care venitul persoanei respective s-a modificat si nu se mai incadreaza in conditiile initiale de creditare, societatea poate cere anticipat banii. Dar poate solicita rambursarea in avans si chiar daca s-a modificat numai adresa clientului, iar acesta nu a instiintat societatea.Pana in prezent din cele 331 de IFN-uri care acorda credite de consum, imobiliare sau finantari in sistem leasing, numai 11% figureaza in registrele de evidenta ale bancii centrale. Iar estimarile oficialilor BNR indica primul trimestru al anului viitor ca termen pentru finalizarea acestui proces de autorizare.

Astfel, pana in primavara anului viitor, institutiile financiare nebancare ar putea genera o serie de noi nemultumiti in randul celor care au solicitat finantari din sectorul nebancar.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top