Afacerea „Morunasul”, desfiintata de UE si FAO

Afacerea „Morunasul” initiata de Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA), care dreneaza un milion de euro din bugetul statului in buzunarul unor oameni de afaceri, nu este doar paguboasa, ci si in contradictie cu recomandarile UE.

Comisia Europeana a convocat, la Bruxelles, o reuniune a expertilor CITES si a institutiilor europene implicate in monitorizarea comertului cu caviar. In documentul final al acestei reuniuni se fac precizari care sunt contrare politicii piscicole promovate de ANPA.

Specialistii CITES prezenti la aceasta reuniune au respins ferm repopularea Dunarii si a Volgai cu pui de sturion produsi in captivitate in fermele de acvacultura din tarile riverane. „Ingineria genetica nu a dat inca un raspuns in privinta populatiei de sturioni din mediul salbatic, nu exista studii genetice nici privind acvacultura de sturioni.

Fara informatii certe din punct de vedere genetic privind sturionii din mediul salbatic si cei de acvacultura si asupra rezultatelor incrucisarii acestora in urma repopularilor masive, nu sunt recomandate astfel de actiuni”.

Desi o delegatie a tarii noastre a participat la aceasta reuniune si a luat act de recomandari, Romania continua sa practice o politica piscicola paguboasa si periculoasa. In aprilie, tara noastra a interzis pescuitul sturionilor si comertul cu icre negre pe o perioada de zece ani, iar piata neagra a caviarului, in loc sa fie pusa sub control, infloreste continuu.

In Romania exista trei statii de reproducere artificiala a sturionilor care produc anual sute de mii de morunasi. Respectivii pui, in loc sa fie crescuti pana la maturitate in ferme de acvacultura, sunt aruncati in Dunare. Alte sute de mii de morunasi se exporta in Bulgaria, Serbia si Germania.

Un studiu efectuat de FAO arata ca, in ultimii cinci ani, populatia de sturioni din zona Marii Caspice a scazut la mai putin de un sfert, desi fermele de acvacultura din Federatia Rusa si din Iran au deversat in mediul natural, anual, peste 11 milioane de pui produsi pe cale artificiala. Un studiu efectuat pentru CITES de expertii Ellen K. Pikitch si Elizabeth Lauch releva ca cel mult 1% din puii de sturion produsi artificial deversati in mediul natural ajung in Marea Caspica pentru a se maturiza.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *