Consultanti platiti de ministere

Nici un eurocent din fondurile structurale nu poate fi cheltuit fara ajutorul consultantilor. Ei sunt atat de valorosi, incat, timp de doi ani, autoritatile ii iau pe statul de plata.

Satele Romaniei asteapta 8,022 miliarde de euro, bani destinati finantarii rurale intre 2007 si 2013. Punand de-o parte 20% din aceasta suma – procent ce va ajunge oricum la tarani sub forma platilor directe, ramane fix suma care poate fi, sau nu, atrasa de agricultori.

Sunt 7,5 miliarde de euro, pe care Uniunea Europeana i-a pus de-o parte pentru Romania, dar pe care ni-i da doar daca exista proiecte. Ca sa existe proiecte eligibile, adica intocmite dupa tipicul Uniunii, trebuie sa puna umarul si consultantii. Aici apar doua probleme, din care doar una are o solutie.
Prima: de unde va lua Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale atat de multi consultanti, cati necesita numarul urias de proiecte asteptat din mediul rural? Pentru ca nu este totul sa te inregistrezi ca si consultant, trebuie sa ai si experienta in derularea finantarilor europene, iar o atare experienta este certificata atat de numarul de proiecte pe care consultantul l-a „mosit”, cat si de o rata decenta a succesului.
Un bun consultant este cel care poate lauda ca, si datorita lui, clientii sai au reusit sa „intre pe” finantari de pre-aderare.

Este un exercitiu pe care cine l-a facut o data cu succes, are sanse sa il repete cu acelasi succes. A doua problema: in cazul in care acesti consultanti exista, cine isi va permite serviciile lor, deloc ieftine? Putin probabil ca majoritatea locuitorilor din rural sa aiba bani. Dealtfel, aceasta a fost una dintre problemele programului Sapard – costurile mari de intocmire a documentatiei.

Aceasta a doua problema are deja rezolvare, ne-a declarat Cornelia Harabagiu, director general in Ministerul Agriculturii: „Consultantii vor fi platiti de minister. Aceasta este o noutate, fata de programul Sapard si speram sa ajute la absorbtia fondurilor destinate dezvoltarii rurale”.
Daca vor fi platiti de minister, ei vor fi si selectati de minister, iar gratuitatea serviciilor de consultanta pentru amatorii de finantari va dura doi ani de zile, intre 2007 si 2009. Este o perioada suficienta, cred oficialii, pentru ca romanii sa aiba suficient cheag, astfel incat un consultant bun sa nu mai fie un lux.

Sursa: Euractiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top