Piata leasingului va creste incepand cu 2008

Leasingul se va dezvolta sustinut din 2008, cand piata va fi matura, iar in urmatorii trei-patru ani, valoarea pietei leasingului ar putea ajunge la cinci miliarde euro, a declarat presedintele Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB), Septimiu Postelnicu.

La ora actuala, standardele internationale de contabilitate ar putea fi modificate, printr-o reasezare completa a normelor, inclusiv pentru societatile de leasing. Din 2009, cel tarziu, vor exista noi standarde contabile si, implicit, un alt tratament al leasingului.

ALB a prognozat, pentru acest an, o valoare a pietei leasingului de 2,5 miliarde euro.

Cadrul legislativ al IFN-urilor va include normele Basel II pentru societatile de leasing ce fac parte dintr-un grup bancar, noile cerinte ale bancii centrale, componentele de legislatie europeana pe partea vamala si altele. Acest lucru va pune probleme operationale societatilor de leasing din piata.

„Totusi, va trebui sa crestem in ritm cu cererea. Din aceste considerente, noi am estimat pentru anul viitor o crestere ceva mai conservativa, de circa 15%-20%”, a punctat Postelnicu.

„Discutam in piata de circa 50-60 societati de leasing active si reprezentative la nivel national, dintre care, cel putin jumatate vor fi in ALB in urmatoarea perioada”.

Finantarile prin leasing ale sectorului public vor creste, de la 2% din total, cat sunt in 2006, pana la 5% in 2007, tendinta care va continua in urmarii ani, declara, in luna octombrie, Postelnicu.

Finantarile membrilor ALB se adreseaza in special sectorului corporativ corporativ, dar s-a remarcat o crestere a parteneriatului public-privat pana la 2%, declara Postelnicu, la conferinta Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare.

Potrivit statisticilor ALB, media perioade 2003-2006 arata o pondere de 87% a clientilor corporativi, 12% a celor de retail si 1% a parteneriatului public privat, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Finantarile in sistem de leasing ALB au crescut de doua ori mai accelerat decat piata totala de leasing in perioada 2003 – iunie 2006, arata un studiu al asociatiei.

Ponderea contractelor de leasing care au ca obiect vehiculele a scazut la 64% in luna iunie a acestui an de la 88% cat era in 2003. Aceasta scadere a fost compensata de cresterea ponderii finantarilor in leasing a echipamentelor, de la 11% la 20%, si a ponderii leasingului imobiliar de la 1% la 8%, in aceeasi perioada.

In ceea ce priveste leasingul imobiliar, circa 71% din contracte sunt pentru finantarea sectorului industrial-comercial si 29% pentru leasing de resedinte.

Contractele de leasing pe trei ani sunt predominante, ele avand o pondere de 31% din totalul contractelor de profil.

Sursa: News In

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top