Incubatoarele pentru afaceri – o sansa pentru IMM-uri

Principala problema a multor intreprinderi mici si mijlocii (IMM) nu este ideea, serviciul sau produsul pe care acestea le ofera si nici clientii, ci spatiul. Nu mai este un secret pentru nimeni ca preturile ridicate ale spatiilor de productie si de birouri sunt uneori determinante pentru supravietuirea unei mici afaceri pe piata romaneasca. De aici a pornit si ideea infiintarii incubatoarelor de afaceri, locatii care ofera IMM-urilor servicii de sprijin subventionate pentru a se dezvolta.

ANIMMC in baza unui memorandum de intelegere si a unui acord de cofinantare incheiat cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), si-a propus alocarea unui buget de 13,3 milioane de lei pentru infiintarea si dezvoltarea de incubatoare tehnologice si de afaceri. Partenerul extern al acestui proiect este guvernul Japoniei, care a contribuit cu 3,9 milioane de lei bugetul total al programului.

Scopul principal al acestor incubatoare de afaceri este dezvoltarea sectorului IMM din Romania prin incurajarea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, respectiv a start-up-urilor.

Acest program de infiintare si dezvoltare a incubatoarelor de afaceri a debutat cu o faza pilot, ce a avut ca finalitate infiintarea a trei incubatoare de afaceri in zonele Covasna, Brasov si Alba. In urmatorii ani, ca urmare a unui studiu de evaluare, programul se va extinde in alte doua zone.

„Pana in 2008, urmeaza sa se mai infiinteze alte doua incubatoare de afaceri in cadrul acestui program. Locatiile nu sunt inca stabilite, dar cei implicati au agreat intr-o prima faza, ca locatie si Constanta, urmand sa se mai faca selectia ultimului incubator”, a explicat vicepremierul Bogdan Pascu.

Companiile selectate pentru a beneficia de serviciile incubatorului de afaceri incheie un contract pe trei ani cu incubatorul.

Acestea nu platesc chirie in primul an de contract, urmand ca din cel de-al doilea an sa plateasca o chirie modica de sub un euro. In plus, si cheltuielile cu utilitatile sunt subventionate in cei trei ani de contract. In primul an, li se deconteaza 60% din cheltuielile cu utilitatile ale IMM-urilor, in al doilea an 40% din cheltuieli si in al treilea an doar 20% din aceste cheltuieli.

Pe langa furnizarea spatiului, incubatoarele de afaceri asigura si servicii de telecomunicatii si paza, servicii de administrare si secretariat, servicii de informare si documentare, prevenirea problemelor de mediu si cooperarea intre investitori in cadrul incubatorului. Dar nu toate serviciile oferite de incubator sunt gratuite.

Aceste incubatoare ofera si unele servicii specializate contra cost cum ar fi consultanta si asistenta in elaborarea planurilor de afaceri si marketing, a studiilor de fezabilitate, a surselor si metodelor de finantare a investitiilor in scopul conctractarii altor finantari complementare de catre beneficiarii programului, precum si servicii de training, tarduceri si publicitate.

Pe langa sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor din diverse regiuni ale tarii, incubatoarele de afaceri vizeaza cresterea numarului de activitati economice durabile, intarirea climatului investitional si reducerea ratei somajului in zonele tinta.

„Incubatoarele de afaceri sunt, prin definitie, create pentru a sprijini si a face parte dintr-un cadru strategic regional, axat pe prioritatile economice ale acestora. In acest sens, trebuie incurajata realizarea unor interdependente economice intre zonele geografice propuse pentru a fi dezvoltate, tocmai pentru ca evolutia lor s-ar putea produce in cadrul unei retele sustenabile de Incubatoare de Afaceri”, a spus Pascu.

Beneficiarii programului sunt atat IMM-uri nou-infiintate cu potential de dezvoltare ridicat, cat si IMM-uri cu istoric de functionare de maximum doi ani de la data intrarii in incubator. Dar, pentru a fi selectate, acestea trebuie sa prezinte un proiect fezabil de dezvoltare prin care sa permita crearea a minimum trei locuri de munca in urmatorii doi ani.

Beneficiarii incubatoarelor de afaceri:

– IMM nou-infiintate care au potential de dezvoltare ridicat sau IMM cu istoric de functionare de maximum doi ani de la data intrarii in incubator;

– Trebuie sa prezinte un proiect fezabil de dezvoltare care sa permita crearea a minimum trei locuri de munca in urmatorii doi ani;

– Intr-un incubator sunt prezente intre 10 si 20 de IMM-uri.

Facilitati oferite de incubatoarele de afaceri gratuit:

– Spatiul atat pentru birouri, cat si pentru activitati de productie, inclusiv spatii pentru intalniri de afaceri, expozitii, intruniri;

– Servicii de telecomunicatii (telefon, fax, internet);

– Servicii de paza;

– Asigurarea cu utilitati a spatiilor de lucru;

– Decontarea cheltuielilor cu utilitatile: 60% in primul an, 40% in al doilea an, 20% in cel de-al treilea an;

– Servicii de administrare, secretariat.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top