BIRD ar putea renunta la proiecte finantate in Romania

Ministrul finantelor publice (MFP), Sebastian Vladescu, a avertizat guvernul, la sfarsitul lunii noiembrie, ca Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) ar putea anula la inceputul anului viitor, participarea la o serie de proiecte intarziate de autoritatile de la Bucuresti, in special in sanatate, mediu si agricultura.

Vladescu a prezentat recent membrilor guvernului concluziile analizei trimestriale a progreselor inregistrate in cazul portofoliului finantat de BIRD in Romania si a atras atentia ca exista programe pentru care autoritatile nu au reusit sa utilizeze decat maxim 9% din valoarea imprumutului institutiei financiare, din cauza intarzierii acestor proiecte. El a aratat ca exista cazuri in care nivelul tragerilor se situeaza la doar 0,29% din banii pusi la dispozitie de institutia financiara.

Principalele motive invocate de Vladescu pentru intarzierea aplicarii proiectelor au fost sprijinul insuficient al Ministerului Agriculturii, condus in momentul analizei de catre fostul ministru Gheorghe Flutur, in emiterea unor reglementari, intarzieri in demararea procedurilor de achizitie in domeniile sanatatii, ritmul lent de aprobare de catre MTCT a documentelor necesare proiectului de reducere a riscului in caz de seism si inundatii, precum si gradul scazut al activitatii de achizitii, desfasurate de Ministerul Mediului.

Alte cauze care au determinat intarzieri in aplicarea proiectelor au fost, potrivit ministrului Vladescu, schimbarile in orientarea guvernamentala cu privire la strategia si politica nationala de retrocedare a padurilor, intarzieri in luarea unor decizii strategice privind investitiile propuse pentru asistenta medicala primara rurala, intarzieri in angajarea unui personal calificat si lipsa de organizare a unitatilor de management a proiectului (UMP), aprobarea cu intarziere de catre parlament a Legii imbunatatirilor funciare.

Ministrul finantelor a mai avertizat ca pentru fondurile europene post-aderare care vor fi alocate Romaniei incepand cu anul viitor nu exista propuneri suficiente de proiecte. Nu de aceeasi parere este ministrul integrarii, Anca Boagiu. Aceasta considera ca Romania va putea absorbi in intregime fondurile care ii vor fi alocate in urmatorii sapte ani.

Ministrul integrarii considera ca avizul dat Romaniei de Comisia Europeana, de a gestiona in intregime proiectele Phare este o dovada a faptului ca tara noastra va fi capabila sa absoarba in intregime fondurile care ii vor fi alocate in urmatorii sapte ani. Potrivit ministrului, Comisia a decis descentralizarea administrarii fondurilor Phare, deoarece Romania a indeplinit conditiile prevazute in regulamentul privind coordonarea ajutorului acordat statelor candidate.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top