Creditul agricol este inghetat

Aproximativ 12 miliarde de euro urmeaza sa vina de la Uniunea Europeana pentru agricultura si dezvoltare rurala. Odata cu integrarea in UE, agricultura romaneasca trebuie sa treaca de la faza de subzistenta la dezvoltare rurala.
La acest moment exista si programe si fonduri suficiente care sa faca din taranii romani, fermieri europeni.

Pentru a avea acces la banii europeni, agricultorii trebuie, fie sa suporte o parte semnificativa din investitie, fie sa apeleze la un credit bancar.
Cei care solicita un credit bancar pentru achizitionarea de tractoare agricole noi sau pentru a cumpara animale vor inapoia bancilor doar jumatate din banii imprumutati, restul sumei urmand a fi suportata de la buget.

In conditiile actuale, pentru a beneficia de facilitatile oferite de Ministerul Agriculturii, taranul trebuie faca un drum la banca, sa convinga banca sa-i acorde un credit, sa are pamantul, sa semene, sa culeaga recolta si sa o vanda la un pret care sa-i asigure profit.

Problema aici incepe. Pentru a putea incredinta bani unui producator agricol sub forma de credit, banca trebuie sa aiba siguranta ca ii va putea si recupera.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Gratian Ghetea, considera ca o solutie a problemei ar fi ca ministerul sa acorde subventia sub forma platii unei prime de asigurare a culturii, astfel ca banca sa poata sta linistita ca isi va recupera banii si in cazul in care cultura ar fi afectata de fenomene naturale.

In aceste conditii este exclus ca intr-un viitor foarte apropiat sa vedem o dezvoltare a creditului agricol. „Practic, creditul agricol este la ora actuala inghetat”, sustine Gratian Ghetea.

Sursa: Hot News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top