Creditele subventionate au esuat la Iasi

Firmele iesene care au incercat sa obtina un credit cu dobanda subventionata de la Banca Comerciala Romana (BCR) au ramas cu un gust amar.

BCR a respins doua dintre cele trei dosare de creditare care au trecut initial de filtrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. La sfarsitul anului, doar trei firme au reusit sa depuna toata documentatia pentru a lua credite de 3,2 miliarde lei (320 mii RON), pe cele trei propuneri de afaceri.

Desi ar fi trebuit ca prin aceasta masura sa fie create inca 16 locuri de munca, doua dintre dosare au fost respinse de BCR, din lipsa unor garantii pentru acordarea imprumutului. Unul dintre cei care ar fi putut sa obtina acest credit, in speta firma Romix Plus SRL Iasi, a renuntat in ultimul moment, considerand ca acest credit nu este avantajos. „Am renuntat din cauza taxelor de la banca. Sunt taxe peste taxe, de analiza de consultare si altele. Pentru un imprumut de 400 de milioane lei (40.000 RON) ar fi trebuit sa dau la inceput vreo 40 de milioane. Nu este un avantaj pentru o suma asa de mica. Poate la sume mai mari situatia se schimba, dar pentru mine nu a fost ceva viabil”, a sustinut Mircea Rotariu, reprezentantul SC Romix Plus SRL. Celelalte doua firme, a caror dosare nu au fost aprobate de BCR, sunt SC GL Prodent SRL, un cabinet de tehnica dentara, care a dorit sa cumpere echipamente pentru dezvoltarea activitatii si SC Hanul Dacilor SRL, o pensiune din Bucium. Reprezentantul Prodent SRL nu a putut obtine creditul din lipsa unui bun pe care sa il puna ipoteca.

„Nu am putut sa iau creditul pentru ca aveam deja o ipoteca pe imobil si ar fi trebuit sa pun o alta ipoteca, ceea ce nu se putea. A fost pe ultima suta de metri a anului, pe 27 decembrie. Ar fi trebuit sa iau alt credit de la ei ca sa scap de ipoteca, dar nu am putut sa fac la timp actele la notar. Am gasit insa o solutie si am rezolvat aceasta problema. Am facut un leasing si mi se pare mult mai avantajos. O sa cumpar echipamentele pana la urma”, a sustinut Dan Grigoriu Gafincu, de la SC G.L. Prodent SRL Iasi. Asadar, si in acest an programul creditului subventionat s-a dovedit a fi un insucces prin prisma faptului ca nici o firma din Iasi nu a reusit sa obtina o finantare. Daca ar fi obtinut acest credit, firmele ar fi trebuit sa creeze 16 locuri de munca, cate un loc de munca pentru fiecare 200 milioane lei (20 mii RON) imprumutati. Totodata, numarul de angajati ar fi trebuit sa fie pastrat pe o perioada de 5 ani de zile, in timp ce creditul cu o dobanda de 25 la suta din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei ar fi trebuit rambursat dupa trei ani, cu o perioada de gratie de sase luni de la data acordarii acestuia.

Reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) pun acest insucces pe seama neincrederii celor care au venit sa se intereseze de acest credit. „Au fost initial 48 de cereri din care 22 au luat documentatia. Doar trei au depus la final toata documentatia care a trecut de Comitetul de Credit de la noi. Din cate stim noi s-a renuntat de catre firme, din cauza unor taxe considerate prea mari, iar unii nu au avut garantii pentru acest credit. Ne-am intalnit si noi sa discutam despre aceasta problema pentru ca nu ne-a picat bine sa vedem ca nu aveam nici o firma care sa obtina creditarea. insa noi avem doar rolul de a verifica in mare daca firmele au toate documentele si daca au dosarul complet”, a sustinut Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iasi.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top