BNR inaspreste conditiile de acordare a creditelor

Creditele bancare se vor da mai greu incepand cu luna februarie a acestui an, cand este preconizat sa intre in vigoare Regulamentul BNR cu privire la creditele destinate persoanelor fizice.

O data cu aceasta, bancile comerciale vor fi obligate sa ia in calculul bonitatii clientului, venitul net al acestuia, adica banii care ii raman dupa plata tuturor angajamentelor, nu doar cele legate de credite bancare. Noile reglementari aduc, insa, si o veste buna: Banca Nationala a anuntat ca va sustine eliminarea obligativitatii avansului de 25% in cazul creditelor ipotecare.

Informatia pe scurt:

– BNR elimina obligativitatea platii avansului pentru creditele ipotecare, dar impune restrictii noi la creditare;

– Putem cheltui pentru credite bancare maxim 40% din venitul net;

– Bancile considera ca restrictiile BNR sunt ne-europene;

– Eliminarea avansului nu va creste preturile la case.

Integrarea in Uniunea Europeana nu va oferi romanilor o cale mai usoara de acces catre creditele bancare. Mai mult decat atat, proiectul de Regulament al BNR supus dezbaterii publice aduce in plus o serie de restrictii de care bancile comerciale vor trebui sa tina cont la acordarea imprumuturilor catre populatie.

Astfel, rata pentru un credit de consum nu poate depasi 30% din venitul net al celui care solicita imprumutul, in timp ce pentru creditele imobiliare sau ipotecare cheltuiala trebuie sa se incadreze in limita de 35%. In cazul in care o persoana contracteaza mai multe credite, suma ratelor datorate nu poate depasi 40% din venit.

La acest moment, in evaluarea unui client, se aduna principalul cu dobanda, iar suma rezultata trebuie sa nu depaseasca limitele impuse de BNR.

Dupa intrarea in vigoare a regulamentului, pe langa cele doua componente se vor lua in calcul si celelalte cheltuieli legate de plata unui credit pe care bancile le includ in rata cu titlul de comisioane.

Potrivit oficialilor BNR, aceasta masura vine sa stopeze practica unor banci care gasisera o modalitate de a fenta restrictiile bancii centrale: pentru a atrage clientii cu venituri mici, aruncau pe piata o dobanda mica pentru ca suma ce se lua in calculul bonitatii sa fie si ea cat mai mica.

Schimbarile la care lucreaza Banca Nationala nu sunt tocmai pe placul bancilor comerciale care considera ca aceste masuri nu ar trebui impuse de organismul central al tarii.

„Daca la noi toate chestiunile care tin de masurile de prudentialitate sunt impuse prin norme si reguli ale BNR, in tarile din Europa, aceste lucruri sunt lasate la latitudinea fiecarei banci. Si trebuie sa intelegem totusi ca, de cateva zile, ne aflam in conditii total diferite. Romania a aderat la Uniunea Europeana, mai ramane sa ne si integram, iar pentru asta avem nevoie de norme europene”, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Pe de alta parte, eliminarea obligativitatii platii avansului pentru casele cumparate cu credite imobiliare sau ipotecare va reprezenta, intr-adevar „o intrare in normalitate pentru sectorul bancar romanesc”, considera Ghetea. Aceasta inseamna ca daca o persoana vrea sa achite un avans pentru a nu imprumuta o suma foarte mare, poate in continuare sa faca acest lucru.

In opinia specialistilor de pe piata imobiliara, aplicarea noilor masuri nu va duce la o crestere a preturilor la case. „Piata nu va fi influentata decisiv de aceasta reglementare care nu influenteaza decat o categorie restransa de cumparatori”, considera Radu Zilisteanu, consultant imobiliar.

Acesta este de parere ca vor beneficia de masura BNR tinerii cu venituri mari care nu au auvut timp sa stranga avansul pentru locuinta si care erau nevoiti pana acum sa imprumute de la banca si banii pentru avans.

„Faptul ca nu vor mai fi obligati la plata avansului ii va ajuta sa intre in legalitate si sa ia toti banii de la aceeasi banca”, mai spune Zilisteanu.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top