Finantele au stabilit lista cheltuielilor eligibile ale proiectelor din bani europeni

Ministerul Finantelor a stabilit regulile pentru selectarea cheltuielilor eligibile, care sunt considerate obligatorii pentru realizarea proiectelor din fonduri europene si sunt, prin urmare, decontate de catre Comisia Europeana.

Conform unui proiect de hotarare elaborat de Ministerul Finantelor, cheltuielile eligibile sunt cheltuielile recunoscute ca obligatorii pentru realizarea proiectelor din fonduri europene si care sunt, prin urmare, decontate de catre Comisia Europeana. Fiecare proiect, pentru a fi implementat, necesita efectuarea anumitor categorii de cheltuieli, in functie de specificul Programului Operational din care face parte.

O cheltuiala poate fi considerata eligibila daca este insotita de documente justificative, este utilizata eficient din punct de vedere al costurilor si al tehnologiei utilizate, este necesara pentru derularea proiectului si este platita in perioada cuprinsa intre data semnarii acordului de finantare si 31 decembrie 2015.

Perioada de eligibilitate poate incepe inainte de data semnarii acordului de finantare, in unele cazuri, cum ar fi: avize, studii de fezabilitate, proiecte tehnice, expertiza tehnica si financiara pentru pregatirea proiectelor, activitati desfasurate de catre institutiile publice, suportate de la bugetul de stat si proiectelor de asistenta tehnica si achizitia de terenuri.

Beneficiarul poate avea costuri eligibile in natura, cum ar fi: constructii, terenuri, instalatii tehnice si echipamente, amortizarea pentru durata de utilizare a instalatiilor tehnice si echipamentelor in proiect, activitatea profesionala si de cercetare remunerata. Valoarea eligibila a contributiei in natura pentru intregul proiect nu poate depasi 20% din totalul cofinantarii proprii eligibile a beneficiarului

.

O serie de costuri trebuie sa indeplineasca unele criterii pentru a fi eligibile. Astfel, costurile administrative de regie ale beneficiarului pentru proiect sunt eligibile pana la 10% din totalul costurilor directe ale proiectului sau pana la 20% daca proiectul este finantat Fondul Social European.

Costurile pentru expertiza tehnica si financiara aferente pregatirii documentatiei pentru proiect sunt eligibile, pana la 10%, daca sunt necesare pentru pregatirea si/sau implementarea proiectului si daca nu au fost platite din finantari nerambursabile nationale sau comunitare. Taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor sunt eligibile. Pretul de achizitie al terenului este eligibil numai pentru proiectele finantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune, pana la cel mult 10% din cheltuielile totale eligibile ale proiectului.

Bunurile imobile sunt eligibile pentru finantare numai din FEDR si FC si trebuie sa indeplineasca cumulativ unele conditii, cum ar fi: costul de achizitie nu trebuie sa depaseasca valoarea de piata, certificare de la un evaluator independent autorizat, iar constructia sau amenjarea sa nu au fost facute din alte fonduri europene.

Cheltuielile de consultanta sunt eligibile in limita a 10% din valoarea totala a proiectului.

Sursa: Bank News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top