Microcredite pentru dezvoltarea afacerilor, pana in 2010

80 de microcredite in valoare de 263 396 EURO au fost acordate pana la aceasta data beneficiarilor microintreprinderi si intreprinderi nou infiintate, de catre OMRO, prima institutie de microfinantare cu care Banca Europeana de Dezvoltare a incheiat un Acord de imprumut in cadrul contractului incheiat cu Ministerul Integrarii Europene, pe data de 11 decembrie 2006.

Din cele 80 de microcredite, 79 au o valoare mai mica de 10 000 EURO si 1 microcredit acordat este mai mare de 10 000 EURO.

Din cele 80 de imprumuturi, 36 in valoare de 109 449 EURO au fost acordate in regiunea NV, restul de 44, in valoare de 153 947 EURO, in regiunea Centru.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare se afla in negocieri cu inca 2 institutii partenere de imprumut pentru incheierea altor Acorduri.

La sfarsitul anului trecut, Ministerul Integrarii Europene a incheiat un Acord de Finantare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, prin care BERD va gestiona un fond de 18,02 milioane euro, reprezentand bugetul PHARE (13,6 milioane euro) si cofinantarea nationala (4,42 milioane euro) pentru anii 2005 si 2006. La acesta se adauga contributia BERD cu o valoare de pana la 40 milioane euro si un imprumut de maxim 20 milioane euro din partea unor banci co-finantatoare.

Conform Acordului de Finantare, BERD incheie Acorduri de imprumut cu institutii partenere care pot fi institutii de microcreditare (care acorda imprumuturi pana la 25 000 EURO) sau banci de microfinantare (imprumuturi intre 25 000 si 50 000 EURO).

Pentru a accesa un imprumut, un beneficiar se poate adresa catre OMRO, urmand ca Ministerul Integrarii Europene sa anunte fiecare Acord de imprumut incheiat cu o noua institutie de microfinantare sau banca de microfinantare.

Programul de finantare a fost creat pentru a imbunatati accesul la servicii financiare a intreprinzatorilor din Romania, in special a celor din zonele mai putin dezvoltate si din zonele rurale, care pana in prezent aveau access limitat la servicii financiare cu costuri rezonabile. Cei interesati pot accesa programul de finantare pana in anul 2010.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top