Strategia de la Lisabona: piata muncii, cercetare si energie

Parlamentul European a stabilit, intr-o rezolutie adoptata miercuri la Strasbourg, un set de actiuni ce trebuie realizate pentru indeplinirea Strategiei de la Lisabona.

Strategia de la Lisabona, adoptata pentru prima oara de liderii Uniunii Europene in 2000, constituie un pachet de masuri al caror obiectiv este imbunatatirea performantelor economiilor Europene.

Strategia a fost relansata in timpul Consiliului European din martie 2005, iar Consiliul European de luna viitoare va trebui sa-si focalizeze atentia asupra celor trei prioritati stabilite de presedintia germana a Uniunii.

Parlamentul accentueaza inter-dependenta intre reformele economice, sociale si de mediu, care, impreuna cu cresterea economica si piata muncii, constituie conditii esentiale pentru obtinerea de succes in crearea unei economii si societati dinamice.

Parlamentul considera ca pentru rezolvarea problemelor de natura economica si de piata a muncii este necesara implicarea activa a Parlamentelor, atat la nivel european cat si national. Parlamentul doreste, totodata, o mai mare implicare a societatii civile si o eficienta mai mare a coordonatorului national al Strategiei.

Deputatii europeni au elaborat cateva propuneri: o politica economica si financiara garant al stabilitatii si al cresterii economice, consolidarea Pietei interne si a competitivitatii europene, sprijinul acordat cercetarii si educatiei, asigurarea locurilor de munca si dezvoltarea Modelului social european.

Parlamentul doreste o reforma a pietei muncii care sa asigure o balanta intre cererile industriei pentru o mai mare flexibilitate si aspiratiile cetatenilor la o mai mare siguranta a locurilor de munca. Notand ca somajul afecteaza in special categoriile defavorizate si mai putin calificate, deputatii solicita promovarea „unor politici active de formare a lucratorilor aflati in somaj, putin calificati”.

Eforturile pentru stabilirea unei politici comune de energie sunt esentiale pentru succesul Strategiei de la Lisabona. Obiectivul ar trebui sa fie crearea unei competitii sporite si a unui numar mai mare de beneficii pentru consumatori.

Parlamentul noteaza ca energia nucleara constituie o parte importanta a politicii energetice pentru unele State Membre, insa subliniaza si riscurile care apar si problema deseurilor nucleare. Utilizarea energiei nucleare este o problema asupra careia fiecare Stat Membru trebuie sa decida singur, estimeaza deputatii europeni.

Parlamentul solicita Consiliului European sa sprijine planul de actiune al Comisiei in care consumatorii sunt plasati in centrul politicii energetice. Deputatii considera ca ar trebui sa existe un plan de lucru care-si propuna ca obiectiv utilizarea in procent de 20% a energiei regenerabile pana in 2020, reducerea cu 30% a emisiilor de dioxid de carbon pentru toate statele industrializate
pana in 2020, procentul minim care ar reveni Uniunii fiind de 20%.

Sursa: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top