Cum poti fi prins in ofsaid cu fondurile europene

Producatorii agricoli care doresc sa depuna, din aceasta vara, proiecte pentru accesarea lor vor trebui sa aiba grija la intocmirea, dar si la derularea acestora.

O serie de situatii sunt considerate conflicte de interese, acest verdict echivaland cu returnarea banilor, dar si cu sesizarea organelor statului. „Solicitantii trebuie sa fie foarte atenti la continutul contractului de finantare si a anexelor sale, pentru a evita oprirea finantarii si, in final, returnarea sumelor deja virate de Agentia de Plati. Pentru evitarea situatiilor conflictuale, beneficiarul se va asigura ca interesele proiectului primeaza tuturor celorlalte interese”, recomanda reprezentantii Ministerului Agriculturii.

La fel ca in derularea Programului SAPARD, si in derularea fondurilor care vor veni prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (FEADR) pot aparea conflicte de interese.

„Desi pare greu de crezut, situatii de conflicte de interese pot aparea nu numai din rea intentie, dar si dintr-o lipsa de informatie, mai ales la nivelul micilor intreprinzatori”, spune un reprezentant al Agentiei Nationale pentru Consultanta Agricola, institutie care sprijina fermierii in realizarea de proiecte.

Insa cele mai mari cazuri de conflicte de interese sunt posibile la proiectele de valoare mai mare. Astfel de cazuri sunt cele in care furnizorii de bunuri, lucrari sau servicii in cadrul proiectelor au actionari comuni cu cei ai societatii comerciale beneficiare sau in care persoane fizice care au legaturi de rudenie cu actionarii sau administratorii societatii comerciale beneficiare sunt angajate ca prestatori de servicii in cadrul proiectului (ex. consultanta si proiectare, dirigentie de santier, verificare tehnica de proiect, asistenta tehnica).

De asemenea, si situatia in care functionarii publici, angajati in administratiile centrale sau locale sunt angajati sa execute consultanta, proiectare, sau sunt diriginti de santier, sau acorda asistenta tehnica este una conflictuala.

In plus, reprezentantii Ministerului Agriculturii atrag atentia ca timp de cinci ani de la ultima plata efectuata de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, beneficiarul finantarii nu are voie sa modifice proiectul cu care a castigat fonduri europene.

Totodata, Agentia de Plati se delimiteaza de responsabilitati, orice prejudiciu adus unui tert fiind de responsabilitatea beneficiarului proiectului, daca acesta este vinovat de prejudiciul produs.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top