Firmele cu datorii la buget pot sa-si ia gandul de la fonduri europene

„Miliardele de euro de la UE” – tema majoritatii dezbaterilor despre fondurile structurale, vor ajunge la firmele romanesti in urmatorii sapte ani, daca mediul de afaceri va sti cum sa convinga autoritatile europene ca acesti bani vor fi pe maini bune.

Chiar daca informatiile tehnice vin din toate partile, sunt cateva aspecte care nu trebuie omise atunci cand o firma se decide sa-si dezvolte afacerea cu bani europeni. Consultantii in domeniu spun ca unul dintre criteriile de eligibilitate decisiv este cel referitor la datoriile la buget. Concret, o firma care are datorii la bugetul de stat, bugetele locale sau bugetul asigurarilor sociale trebuie sa-si ia gandul de la aceste fonduri, deoarece proiectul sau nici nu va ajunge la comisia de aprobare.

„Se presupune din start ca solicitantul de fonduri europene nu are datorii la buget”, spune Florentina Ionescu, consilier pe fonduri structurale in cadrul Agentiei pentru IMM-uri. Daca acest hop este trecut, firmele care aplica pentru fondurile europene trebuie sa stie ca au mai multe sanse de reusita atunci cand folosesc in documentatia solicitata termeni agreati de UE, in documentele redactate in aceasta directie.

„Trebuie respectate cerintele UE la formularea termenilor din proiect”, este sfatul specialistilor. Un alt element care va cantari destul de greu este aportul propriu solicitantului la proiectul in cauza. Se stie ca maximul pe care UE il va acorda pentru un proiect va fi de 75% din valoarea acestuia, restul fiind considerat aportul firmei solicitante.

Sansele de reusita ale unui intreprinzator sunt mult mai mari daca demonstreaza ca dispune de fonduri ceva mai consistente. „Aplicantii trebuie sa faca dovada, inca de la depunerea dosarului, ca au bani de cofinantare”, a mai adaugat Florentina Ionescu. Controlarea cheltuielilor prin includerea doar a celor care sunt considerate eligibile este o alta bila alba in ochii europenilor care aproba astfel de proiecte. „Numarul de locuri de munca care se creeaza in urma acestui proiect cantareste in decizia celor care aproba finantarea”, spune Sanda Christian, seful Departamentului Cofinantari cu organisme internationale din cadrul Raiffeisen Bank-una dintre bancile care asteapa sa intre pe acest segment de finantare.

Cele aproape 20 de miliarde de euro pe care le asteapta Romania in urmatorii 7 ani vor incepe sa vina din a doua jumatate a acestui an, dupa ce Comisia Europeana va aproba programele trimise de autoritatile romane. Pana atunci, trebuie aprobat ghidul solicitantului, care ii va ajuta pe potentialii beneficiari sa stie cu exactitate ce au de facut.

O buna parte dintre acesti bani se vor indrepta spre sectorul IMM-urilor. Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Agentiei pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, in cazul sumelor destinate pentru dezvoltare nu se finanteaza decat echipamentele noi, iar solicitantii trebuie sa aiba grija la definitia agreata de UE pentru astfel de firme.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top