Raport: Prezenta bancilor din UE in Romania reduce riscul stoparii finantarii externe

Ponderea ridicata a bancilor mari din Uniunea Europeana (UE) pe pietele bancare ale tarilor est europene reduce riscul unei stopari bruste a finantarii externe pentru statele cu deficite externe mari, cum este si cazul Romaniei, arata un raport al Moody’s.

Dupa criza asiatica de la finalul deceniului trecut si mai ales dupa criza argentiniana din 2001 au fost exprimate indoieli in privinta atitudinii bancilor straine in perioade de criza, deoarece acestea ar avea un comportament de abandon si „arunca cheile cand situatia se inrautateste”. Spre deosebire de ce s-a intamplat in tarile din Asia de Est inainte de izbucnirea crizei din 1997, economiile tarilor din Europa Centrala si de Est au fost finantate in cea mai mare parte in ultimii ani de banci cu reputatie solida din tarile dezvoltate ale Uniunii. Astfel, intre 65% si 85% din activele bancare din tarile baltice, Romania si Bulgaria, care au deficite de cont curent de peste 10%, sunt detinute de banci straine, a mentionat Pierre Cailleteau, analist sef in domeniul politicilor economice si financiare internationale al Moody’s.

Ponderea mare a bancilor europene mari si solide in sectorul financiar din aceste tari constiuie un factor de atenuare a unor eventuale crize, considera analistul Moody’s. Mai mult, in randul institutiilor cu rol de supraveghere a pietei din tarile membre ale UE exista o cooperare importanta, evidentiata, de exemplu, de semnarea in decembrie 2006 a unui memorandum de intelegere intre bancile centrale din cele trei tari baltice (Estonia, Letonia si Lituania) si banca centrala a Suediei.

„Toate aceste argumente duc la concluzia ca aceste tari nu sunt vulnerabile la stoparea brusca a finantarii externe care a afectat tarile asiatice si in general economiile tarilor emergente in ultimii ani. Nu exista riscul unei discontinuitati in finantare pentru o tara membra a Uniunii Europene”, a declarat Cailleteau.

De altfel, analistul agentiei de rating considera nepotrivita orice analogie intre cele cinci tari din UE cu deficite mari (grupul plus 10, compus din tarile baltice, Romania si Bulgaria) si statele emergente din Asia sau cu Argentina. „Este greu de crezut ca bancile din tari ale UE nu isi vor respecta angajamentele in alte state membre”, a aratat Cailleteau.

De altfel, achizitia de banci pe pietele in dezvoltare rapida din noile tari membre ale Uniunii a fost un obiectiv strategic pentru institutiile financiare mari din vechile state membre, care se confrunta cu piete mature sau chiar saturate in tarile de origine. De aceea, chiar daca unele banci din Europa Centrala si de Est ar fi de vanzare ca urmare a inrautatirii situatiei financiare, este destul de probabil ca se vor gasi multe banci straine puternice care sa fie pregatite sa le preia, considera analistul Moody’s.

La sfarsitul anului trecut, doar patru din cele 38 de banci de pe piata romaneasca aveau capital majoritar romanesc si detineau putin peste 11% din active, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Sursa: Bank News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top