86 milioane de euro pentru vinificatie

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a primit, prin Programul SAPARD, 65 de proiecte care vizeaza sectorul de vinificatie, in valoare de 86 milioane de euro. Dintre acestea, 18 de proiecte au fost deja finalizate.

Astfel, au fost create capacitati noi de vinificatie de 54.000 de tone, iar 254.000 de tone reprezinta capacitati imbunatatite. In plus, au fost dezvoltate si depozite noi pentru aproximativ 19.267 de tone de struguri.

Unul dintre beneficiarii Programului SAPARD, care a realizat o investitie pentru prelucrarea a 4.038 tone de struguri pe an, este Agroindustriala Recatim Recas, foarte bine cunoscuta pentru productia sa de vin.

Desi este prezenta pe piata nationala si internationala, societatea a accesat o finantare nerambursabila SAPARD de 271.842 de euro pentru a creste competitivitatea cat si pentru a face fata normelor europene. Societatea a apelat de asemenea si la un credit bancar pentru a acoperi valoarea totala a investitiei.

Proiectul a fost finalizat in decembrie 2005, iar recuperarea intregii investitii, intr-un domeniu de activitate conditionat de sezonalitatea materiei prime, se va recupera intr-o perioada de maxim 10 ani.

In Romania exista 8 regiuni viticole, 37 de podgorii si 171 centre viticole. Sortimentul soiurilor de vin de calitate cuprinde pentru vinuri albe: Feteasca Alba, Feteasca Regala, Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca, Francusa, Zghihara de Husi (romanesti), Pinot Gris, Sauvignon, Traminer Roz, Riesling Italian, iar pentru vinuri rosii: Feteasca Neagra, Babeasca Neagra, Novac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Burgund Mare (straine) sau pentru vinuri roze: Busuioaca de Bohotin (romanesc).

Conform informatiilor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, in privinta consumului de vin, acesta a inregistrat miscari oscilante in perioada 2000 – 2004, dar a atins maximul in anul 2004, cand s-au inregistrat 30 litri/cap de locuitor, si este in continua cresetere, desi tindem sa devenim bautori de bere.

La nivel mondial situatia pentru anul 2007 este preconizata la un consum de vin de 233 milioane hl. sase tari insumeaza 60% din consumul mondial de vin la o populatie de aproximativ 550 milioane locuitori: Franta (14,9%), Italia (13,4%), SUA (9,3%), Germania (20,2%), Spania (6,1%), Argentina (5,3%).

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top