7 din primele 20 de banci din lume au sucursale in Romania

In urma fuziunii dintre grupul Barclays, din Marea Britanie, si ABN Amro, din Olanda, noul grup va totaliza active de peste 2.000 miliarde de euro.

Cea mai mare institutie de credit la nivel international, dupa totalul activelor, ar putea intra atat in tara noastra, cat si in celelalte state din Europa Centrala.

Potrivit datelor publicate de „The Banker”, noul grup va detine active de peste 2.000 miliarde de euro, fiind cea mai mare institutie de credit din intreaga lume. Oficialii Barclays si-au indreptat atentia catre pietele din centrul Europei inca de anul trecut. Iar primele tinte sunt analizarea stabilitatii economice din statele Europei Centrale si de Est in procesul de convergenta catre standardele UE si urmarirea pietelor valutare, monetare si a burselor din aceste tari.

Prin eventuala intrare a noii entitati, lista celor mai puternice banci din lume prezente in tara noastra se va mari. Mai ales ca printre cele 26 de institutii straine de credit care au notificat Banca Nationala ca vor sa desfasoare activitati in Romania se numara alte trei banci prezente in top 20 dupa active. De prezenta celor mai puternice banci din lume vor putea beneficia clientii mari, de genul corporatiilor sau celor din segmentul private banking.

In cazul institutiilor de credit din Romania, cum ar fi BRD – Groupe Societe Generale, Unicredit Tiriac sau ING Bank, activele detinute de aceste banci reprezinta mai putin de un procent din totalul grupului international.

In schimb, alte institutii de credit au o importanta mai mare in cadrul bancii-mama. De exemplu, activele detinute de Raiffeisen Bank, Bancpost sau Alpha Bank reprezinta in jurul a 4% din cele ale grupului international. Iar cel mai ridicat nivel este inregistrat in cazul BCR, ale carei active reprezinta aproximativ 7% din cele detinute de Erste Bank.

Aceste detineri, alaturi si de faptul ca multe institutii de credit romanesti ce au o cota de piata mai mica de un procent, ii determina pe bancheri sa mizeze pe o sporire a concurentei din sistemul bancar. Spre exemplu, SanPaolo Imi Bank sau Banca di Roma sunt institutii mari in Italia. La fel, Emporiki Bank, Egnatia Bank sau Piraeus Bank sunt banci foarte importante in Grecia. Desi aceste institutii au o cota mica de piata, desfasurand mai mult o activitate de intermediere pentru companiile din tara de origine, dar care au legaturi comerciale cu Romania, potentialul pietei bancare din tara noastra va antrena planuri de dezvoltare pe toate segmentele de clientela.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top