Regiunea de Dezvoltare Nord Est campioana la investitii pe banii UE

Cele sase judete din Regiunea de Dezvoltare Nord Est au atras de doua ori mai multe fonduri SAPARD decat celelalte regiuni ale tarii.

Suma totala acordata Romaniei prin programul SAPARD a ajuns la 1,63 de miliarde de euro. Banii au fost impartiti pe opt regiuni de dezvoltare. In medie, fiecare regiune a reusit sa absoarba pana in 200-300 de milioane de euro. Moldovenii au reusit insa dublu, atragand 610 milioane de euro.

„E un paradox, pentru ca statisticile arata ca aceasta regiune este cea mai saraca din tara. Explicatia cred ca sta in spiritul de initiativa al celor care lucreaza in agricultura, dar si a autoritatilor locale”, ne-a declarat Eugen Ticau, directorul Agentiei SAPARD Iasi.

In perioada 2007-2013, Regiunea de Dezvoltare Nord-Est va absorbi, conform specialistilor, in jur de un miliard de euro pe an. „Este posibil ca aceste sume sa se dubleze in anii urmatori”, a declarat Constantin Apostol, directorul general al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Est.

Programul SAPARD ofera doar 50% din finantarea unui proiect, restul banilor fiind in obligatia beneficiarului. Mai mult, investitorul nu primeste banii de la inceput. Odata proiectul aprobat, se face un imprumut la una din bancile agreate si pe masura ce etapele lucrarilor platite sunt finalizate, fondurile europene acopera imprumutul.

Dintre cele sase judete ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, Iasiul se afla pe locul al doilea la numarul si valoarea proiectelor aprobate. Cele mai mari lovituri au fost date de grupul de firme Kosarom, care a reusit sa obtina cinci milioane de euro. Banii au mers pentru modernizarea abatoarelor.

Omul de afaceri iesean Mihai Popescu a reusit sa ridice, in comuna Coarnele Caprei, o ferma de crestere a porcilor complet automatizata. A obtinut in acest sens prin SAPARD fonduri nerambursabile de 600.000 de euro. Asistenta juridica si consultanta a primit-o de la senatorul independent Neculai Apostol, fondatorul grupului firme Kosarom. „Documentatia, care cred ca bate la cantar la 20 de kilograme de hartii, m-a costat 50.000 de euro”, a declarat Popescu.

In Bacau, firma Pescado SRL a reusit sa obtina patru milioane de euro nerambursabili pentru o fabrica de prelucrare a pestelui.

Agricola International a primit o finantare de 1,6 milioane de euro pentru un modern incubator de oua. Una din marile finantari SAPARD din Bacau a mers tot in industria piscicola, o firma locala amenajand cu un milion de euro o ferma piscicola.

In Vaslui, cea mai mare investitie realizata cu fonduri SAPARD apartine fostului arbitru international Adrian Porumboiu. Ulerom SA, firma care produce ulei si este patronata de Porumboiu, a dezvoltat un program de peste patru milioane de euro.

Judetele Neamt si Suceava au avut finantari in special, in domeniul turismului. Sucevenii au reusit sa ia de la europeni aproape 149 de milioane de euro pentru 315 proiecte. Cele mai multe valoreaza 200.000 de euro, unele ajungand chiar la un milion de euro. Majoritatea au fost aprobate pentru amenajarea sau ridicarea de pensiuni agroturistice.

Vaile si muntii din Suceava si Neamt au fost impanzite de mini-hoteluri si cabane, majoritatea fiind ridicate pe bani europeni. In Botosani, au cheltuit peste 30 de milioane de euro in agricultura. Aici a fost amenajata si singura ferma apicola din tara pe bani europeni si aductiuni de apa la sate sau drumuri comunale. Tot la Botosani, cu peste 2 milioane de euro a fost amenajata prima ferma ecologica de capre si vaci din Romania.

Sumele pe judete au fost:

– Suceava: 149 de milioane de euro cu 315 proiecte aprobate;

– Iasi: 116 milioane de euro cu 236 de proiecte aprobate;

– Bacau: 98,4 milioane de euro cu 179 de proiecte aprobate;

– Botosani: 90 de milioane de euro cu 183 de proiecte aprobate;

– Vaslui: 81,5 milioane de euro cu 161 de proiecte aprobate;

– Neamt: 75 de milioane de euro cu 190 de proiecte aprobate.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top