Megafrauda cu fonduri europene

Inundatiile din ultimii ani si catastrofele provocate de acestea au reprezentat o buna ocazie pentru anumite persoane sa deturneze milioane de euro, bani proveniti din fonduri europene. Sume uriase au fost alocate construirii unor diguri pentru aparare contra inundatiilor. Prea putine dintre acestea au fost folosite, insa, in acest scop. In randurile urmatoare, este prezentat un astfel de caz. Este vorba despre deturnarea a trei milioane de euro alocate pentru construirea unor diguri de aparare contra inundatiilor in zona Vicovul de Sus-Fratautii Vechi. Megafrauda este dezvaluita de un fost angajat al SC Servicii Comunale SA Radauti, Emilian Mechetiuc, care a prezentat situatia Ministerului Mediului, dar si mai multor Parchete de pe raza Curtii de Apel Suceava.

Dupa depunerea denunturilor nu s-a luat decat o singura masura: concedierea lui Emilian Mechetiuc de la societatea la care era angajat. Denunturile referitoare la fraudarea fondurilor europene au fost ignorate atat de catre procurori, cat si de diferite instante. In calitatea sa de tehnician al SC Servicii Comunale Radauti, Mechetiuc a sesizat, inca din anul 2003, faptul ca se efectuau false lucrari la digul de aparare a malurilor raului Suceava, in zona satelor de pe raza comunei Fratautii-Vechi, sub coordonarea directiunii unitatii respective. Mai mult, acesta a inregistrat video tot ce s-a petrecut atunci, pe acele santiere hidrotehnice. Asa cum a anticipat, dar si a avertizat, digurile menite a-i apara pe locuitorii amenintati de umflarea raului Suceava au cedat in timpul inundatiilor, care s-au produs in anii 2005-2006. Spre exemplu, in timpul calamitatilor din 2006, digul construit pentru a-i apara pe locuitorii orasului Vicovu de Sus a fost spart in trei locuri, pe o distanta de 160 de metri. „Balastul din care a fost confectionat digul, filmat de mine in 2003, a provenit din adancirea albiei raului Suceava. Pentru spatele digului au impins balastul din lunca, cu buldozerul si draglinele. Din aceasta cauza panza freatica a coborat cu 1,8 metri si astfel s-a slabit lunca, dand posibilitatea apei sa se desfasoare si sa rupa digul. (…) Balastul nu a fost adus din nici o balastiera, astfel s-a castigat mult din incarcarea costului de realizare a digului”, precizeaza in sesizarile sale Emilian Mechetiuc.

Aceste fapte, extrem de grave, au fost semnalate de Mechetiuc directorului Inspectiei de Stat din Ministerul Mediului, printr-o sesizare inregistrata cu nr.108.967, in data de 7 septembrie 2006. Sesizarea denuntatorului a fost insotita de probe video. Inspectorii ministerului erau anuntati si ca „digurile, construite de SC Consir Siret SA, au fost distruse de ploi, fapt din care se observa calitatea lucrarilor executate”. Procurorii DNA – Serviciul de Combatere a Fraudarii Fondurilor UE pot cerceta acest denunt depus la Ministerul Mediului, in care se arata ca „digurile au fost luate de viituri, desi aveau o valoare de trei milioane de euro”. Fotografiile realizate de Emilian Mechetiuc, dupa ruperea digurilor din zona Fratautii Vechi-Vicovul de Sus, sunt mai mult decat edificatoare. Pot constitui chiar probe judiciare in cazul in care DNA se va autosesiza asupra modului in care s-au cheltuit trei milioane de euro, mai precis 116 miliarde lei vechi, bani din fonduri europene.

Tehnicianul a aratat in fata judecatorilor Curtii de Apel Suceava, pe baza probelor stranse de el cu riscul de a-si pierde slujba, ca „din cauza directorului de la SC Servicii comunale Radauti, Nistor Tatar, lucrarile efectuate timp de trei ani de societatea domnului Semenov au fost luate de ape, adica digurile executate cu fonduri mari din bani PHARE, insa vinovatii nu au patit nimic, responsabila fiind gasita doar apa mare, care a venit la inundatii, fapt total neadevarat”. Ramane de vazut daca aceste declaratii, inscrisuri si probe video mai exista in acel dosar. Mechetiuc are acum serioase banuieli asupra integritatii dosarului, dupa ce a surprins un reprezentant al SC Servicii Comunale Radauti la arhiva Curtii de Apel Suceava in timp ce primea acte din dosar de la grefiera instantei.

Dosarul penal care viza o serie de ilegalitati comise de directorul SC Servicii Comunale Radauti, inclusiv furturile din balastul destinat constructiei digurilor, a fost solutionat de procurorii din Radauti cu neinceperea urmaririi penale.

Investigatiile facute de Mechetiuc – pentru a proba fraudele comise de conducerea SC Servicii Comunale si a demonstra temeinicia sesizarilor sale penale – au panicat conducerea institutiei conduse de Nistor Tatar. Astfel, denuntatorul s-a trezit concediat, in baza unor acuzatii aberante, lansate fara niciun probatoriu, dupa tipicul ostracizarilor profesionale utilizate de regimul comunist impotriva celor deveniti incomozi. In procesele in care a contestat decizia de concediere abuziva si NUP-ul dat plangerilor sale penale, tehnicianul a invederat judecatorilor de la Tribunalul si de la Curtea de Apel Suceava ca anumiti procurori din Radauti si-au dat mana pentru a musamaliza aceste dosare. DNA, dar si DIICOT vor avea multe de investigat daca vor cerceta plangerile facute de acest denuntator impotriva conducerii SC Servicii Comunale. „Desi a fost pus de mine in fata unor probe zdrobitoare, Parchetul Radauti i-a aparat pe faptuitorii din conducerea SC Servicii Comunale. Eu aratam acolo ca directorul unitatii, Nistor Tatar, prin dispozitiile sale, a distrus fonduri PHARE si a coordonat furtul a sapte remorci de piatra de granit, alocate digurilor construite din fonduri europene. A fost prins de paznicul I.Boca, acesta anuntandu-i pe seful sau, V. Manolica, si pe seful de la Apele Romane Moldova, G. Semenov, dar nu s-au luat masuri. Prim-procurorul Parchetului Radauti, Viorel Damu, a pus pe acelasi procuror din dosarul 300/P/2005, sa dea rezolutia NUP de doua ori in scris, si o data in timpul procesului”, sustine Mechetiuc.

In fata unei instante a Curtii de Apel Suceava, care solutiona dosarul cu concedierea abuziva, reclamantul Emilian Mechetiuc a declarat ca exista explicatii pentru ingroparea dosarelor cu balastul furat de la digurile PHARE, in pofida probelor video depuse. El a sustinut ca a descoperit o retea de rude si rubedenii de procurori din Parchetul Radauti, care detin functii si posturi in SC Servicii Comunale Radauti.

Functiile si posturile au fost obtinute prin aranjamente cu conducerea acestei intreprinderi implicate in „distrugerea digurilor de trei milioane de euro”. Aceasta dezvaluire a fost nesocotita de magistrati. Stupefiat a ramas reclamantul si atunci cand a observat ca inregistrarile video au fost total ignorate, fara a i se preciza motivarea. Vazand ca anumiti judecatori suceveni i-au returnat casetele video fara a le viziona ca probe ale fraudelor denuntate, Mechetiuc a depus la dosar un set de fotografii care „reprezinta diguri PHARE, realizate in trei ani de zile, distruse din cauza conducerii SC Servicii Comunale Radauti”. „Conducerea intreprinderii si-a putut aranja terenul la Parchetul Radauti si la Parchetele CA Suceava, unde unchiul juristei Ioan Bujdei Leonte de la SC Servicii Comunale era prim procuror, pe nume Gheorghe Horodinca, fost procuror general al Parchetului CA Suceava. Sotia acestuia Marita Horodinca, este presedinte AGA la SC Servicii Comunale, cu fini si matusa in Comisia de cenzori”, spune tehnicianul. De altfel, Emilian Mechetiuc sustine ca a ajuns o victima a razbunarilor puse la cale de SC Servicii Comunale Radauti si de Parchetele sucevene, tocmai din cauza faptului ca detine casete video cu probele filmate ale fraudarii fondurilor PHARE. Probe musamalizate de anumiti procurori.

Fostul tehnician Emilian Mechetiuc a declarat in fata mai multor instante sucevene ca „prim procurorul Viorel Damu a practicat o forma calificata de dezinformare”. „Am prezentat degeaba instantelor sucevene probele prin care demonstrez vinovatia directorului Nistor Tatar, care mi-a desfacut contractul de munca in mod abuziv, sfidand legea in complicitate cu grupul de interese, condus de Gheorghe Horodinca, fost procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Suceava. Degeaba am prezentat patru CD-uri in care se pot viziona distrugeri din fonduri Phare, furt din fonduri Phare, introducere de apa din raul Suceava in panza freatica a puturilor de alimentare cu apa potabila a celor 31.000 de locuitori ai Radautilor. Aceasta apa, netratata de aparatul de clorinare, care nu face fata unui debit atat de mare, este livrata direct pentru consumul populatiei”, sustine Mechetiuc. Aceasta incalcare grava a legislatiei sanitare a fost reclamata la Directia de Sanatate Publica Suceava, fiind considerata de tehnicianul Mechetiuc „un atentat la sanatatea populatiei din Radauti”. Rezultatul a fost zero. Adica aceeasi musamalizare la nivelul autoritatilor judetene, aflate – potrivit denuntatorului – „sub influenta procurorului general Horodinca”, un magistrat cu interese mari la SC Servicii Comunale Radauti.

Niciuna dintre persoanele acuzate nu a fost de gasit la biroul de la serviciu, pentru a replica denuntatorului Emilian Mechetiuc. Am sunat de mai multe ori la conducerea SC Servicii Comunale Radauti si am solicitat o legatura cu directorul Nistor Tatar. O dominisoara secretara, foarte amabila, ne-a raspuns: o data ca directorul Tatar este plecat din birou; altadata ca acesta s-a dus la o sedinta. Am incercat sa dam si de procurorul Viorel Damu, acuzat ca a decis neinceperea urmaririi penale pentru cei acuzati de tocarea fondurilor PHARE. Purtatorul de cuvant al Parchetului ne-a spus ca procurorul Damu lipseste cateva zile din Radauti. Nici pe fostul procuror general al Parchetului Curtii de Apel Suceava, Gheorghe Horodinca, nu l-am gasit. Am aflat ca Gheorghe Horodinca a parasit Ministerul Public in anul 2006, prin pensionare la cerere, dupa ce mai multi justitiabili i-au adus grave acuzatii publice sau in plangeri penale solutionate de instanta suprema. Surse din Ministerul Public au declarat ca fostul procuror Horodinca ar fi intrat in avocatura, fara niciun fel de problema morala sau deontologica, semn ca barourile raman in continuare un refugiu pentru magistratii cu probleme.

Sursa: Ziua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top