Doar o luna pentru depunerea proiectelor la ANCS

Pentru a putea salva ceva din calendarul alocarii fondurilor, dat peste cap de lentoarea prin care Planul National de Cercetare 2007-2013 (PN II) a obtinut avizele favorabile din partea ministerelor, Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) a dat termen de o luna cercetatorilor pentru a-si face temele, in vederea contractarii banilor de la guvern.

Daca, spre exemplu, in cadrul competitiei europene, Bruxelles-ul a stabilit ca pentru depunerea proiectelor sunt necesare 5 luni, ANCS va lansa, la 31 mai 2007, pachetul informativ, urmand ca institutele, universitatile, ONG-urile si firmele private sa se documenteze si sa parcurga intregul proces birocratic pana la 30 iunie 2007.

Presedintele ANCS, Anton Anton, considera, insa, ca vina pentru aceasta situatie nu ii apartine si ca cei interesati de cercetare au, oricum, suficient timp pentru parcurgerea procesului, intrucat acestia au idei proaspete, in urma gandirii proiectelor depuse in competitia europeana din cadrul PC7, a carui apel s-a incheiat luna aceasta. Crezul declarat al sefului cercetarii, cum ca vor fi suficiente proiecte depuse anul acesta, este contrazis de insasi planificarea alocarii fondurilor, pentru 2007 fiind dedicati contractarii 200 de milioane de lei, ceea ce reprezinta doar 13% din bugetul ANCS si 4% din suma totala consacrata pentru PN II.

Daca, in cazul programului foarte strans, vina este in primul rand a guvernului, care a excelat in ultima vreme prin intarzierea eliberarii documentelor absolut vitale desfasurarii procesului educational, mentinerea sistemului alambicat, prin care contractantii ajung in posesia banilor, apartine exclusiv Autoritatii pentru Cercetare, lucru recunoscut si de domnul Anton: „Am simplificat procesul, dar nu suficient. De bou ce am fost, nu am facut schimbari. Convinge-i pe astia, daca poti! Oricum, marea majoritate a birocratiei e in institutiile unde lucreaza cercetatorii”. In plus, nici in ceea ce priveste evaluarea efectiva a proiectelor nu au fost operate schimbari semnificative, preluandu-se atat sistemul, cat si baza de date folosite in anii anteriori.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top