APDRP a modificat procedura pentru achizitii prin SAPARD

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a modificat procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica pentru investitiile realizate prin Programul SAPARD, fiind deja aplicata in acest moment.

Astfel, in conformitate cu legislatia comunitara, in Romania se prevede aplicarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34 din 2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Orice contract finantat, sau subventionat in mod direct, in proportie mai mare de 50%, de catre o autoritate contractanta se considera a fi contract de achizitie publica si trebuie sa se conformeze noii proceduri.

Dispozitiile prevazute in legislatia achizitiilor publice sunt obligatorii pentru atribuirea contractului de achizitii publice.

Asadar, sunt specificate procedurile prin care se atribuie contractul de achizitie publica si care pot fi: licitatia deschisa, licitatia restransa, dialogul competitiv, negocierea si cererea de oferte.

In situatia in care prin aceasta ordonanta anuntul de intentie, de participare si de atribuire se incadreaza in cele care trebuie publicate, atunci anuntul respectiv va fi transmis catre Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), pe adresa www.e-licitatie.ro, in vederea avizarii de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si publicarii acestuia.

Totodata, contractul de finantare trebuie sa contina, in mod obligatoriu, o clauza privind respectarea prevederilor OUG nr. 34/2006 pentru atribuirea contractelor de achizitie publica.

Procesul de achizitii publice realizate prin Programul SAPARD presupune parcurgerea urmatoarelor etape:

– alegerea procedurii de licitatie;

– transmiterea spre publicare a anuntului de intentie;

– elaborarea documentatiei de atribuire;

– transmiterea spre publicare a anuntului de participare;

– numirea comisiei de evaluare;

– desfasurarea sedintei de deschidere;

– examinarea si evaluarea ofertei;

– transmiterea comunicarii privind rezultatul procedurii de atribuire.

Prin modificarea si adoptarea noii proceduri de achizitii publice se scurteaza termenele de depunere a ofertelor (de la 60 la 28 de zile) si se realizeaza o mai buna transparenta prin publicarea anunturilor de licitatie pe site-urile www.e-licitatie.ro si www.apdrp.ro, fata de publicarea acestora doar in presa locala.

O alta noutate a aplicarii OUG nr. 34/2006 este si reducerea pragurilor financiare procedurale pentru executia lucrarilor (ex: de la 300.000 la 250.000 euro).

Totodata, in urma conferintei de presa sustinuta de premierul Romaniei la finalul intalnirii de lucru pe teme de agricultura ANRMAP va aduce modificari legislatiei in vigoare in ceea ce priveste contestatiile depuse dupa organizarea licitatiilor de achizitii publice.

Sursa: CRPDRP 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top