Doar la toamna se vor numara finantarile europene

Ministerele au intrat in febra proiectelor de informare si constientizare in privinta fondurilor europene postaderare. in afara de bine-cunoscutul „avem de cheltuit miliarde de euro”, aceste proiecte au si un efect colateral – de constientizare in privinta birocratiei europene, care va permite accesarea banilor comunitari de-abia din octombrie.

Ieri, ministerul dezvoltarii lucrarilor publice si locuintelor a prezentat un „scurt ghid practic” privind programul operational regional. Nu este mult-asteptatul ghid al solicitantului, care, a reamintit ministrul Laszlo Borbely, nu poate veni mai devreme de sfarsitul lunii iulie.

Deocamdata, ghidul scurt nu poate raspunde decat in termeni generali la intrebarile naturale ale potentialului beneficiar eligibil. Acesta poate fi din randurile autoritatilor administratiei publice locale, furnizorilor (publici sau ONG) de servicii sociale, societati comerciale (publice, private), persoane juridice (care nu sunt agenti economici). Dar, pentru a primi finantarea, trebuie sa fie atent la alegerea corecta a uneia din cele cinci axe prioritare tematice si la demonstrarea faptului ca proiectul este incadrat/identificat in strategia locala (Planul National de Dezvoltare).

„Avem adesea idei de proiecte care merita a fi finantate, dar care nu corespund prin obiective si continut niciunui document de programare”, se spune in ghid.

Pentru a creste cu adevarat, o idee de proiect trebuie sa treaca de un Comitet de Monitorizare si de un Comitet Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC).

Ghidul complet va arata, in final, ca autoritatile europene n-au trecut cu vederea nici cel mai mic aspect care sa le permita controlul banilor.

Spre exemplu, „nu conteaza cand se incheie proiectul! Documentele tuturor proiectelor aprobate in perioada 2007-2013 trebuie pastrate pana la incheierea POR (31 decembrie 2013), plus doi ani perioada de cheltuire (2015), plus minimum un an pentru incheierea financiara plus trei ani perioada de auditare.

„Sa nu ne asteptam ca anul acesta vom atrage foarte multi bani, nu pentru ca nu am avea capacitate de absorbtie, ci pentru ca sunt aceste proceduri in derulare” – tine sa sublinieze minsitrul dezvoltarii, Laszlo Borbely. Cel mai devereme in luna octombrie, ar putea fi incheiate circa „50-55 de contracte”, in valoare de aproximativ 800 milioane de euro. De altfel, e chiar prevazut ca in acest an, Bruxelles nu va debloca decat un avans de 2% din totalul de 3,72 de miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013 in Programul Operational Regional.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top