Bulgaria risca sa piarda banii UE

Dupa raportul privind progresele Romaniei si Bulgariei ce va fi prezentat pe 27 iunie, Comisia Europeana va analiza daca este cazul sa recomande blocarea partiala a sumelor alocate Bulgariei. Aceasta decizie se va lua in urma unui audit privind modul in care cele doua state au creat mecanisme corespunzatoare de control financiar, a declarat purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray.

O sursa din Executivul european a declarat ca este posibil ca Bruxelles-ul sa aplice o pedeapsa financiara pentru a le demonstra contribuabililor europeni ca le protejeaza interesele si pentru a face presiuni asupra Sofiei de a reduce coruptia si a-si reforma administratia publica. Sursa citata a precizat insa ca o astfel de actiune este improbabila in cazul Romaniei. In functie de gravitatea situatiei, Comisia poate intarzia platile.

Bulgaria va primi, in perioada 2007-2009, 4,6 miliarde de euro ajutor european, iar Romania, 11,3 miliarde de euro. Subventiile agricole sau asa-numitele fonduri structurale pentru dezvoltarea regionala ar putea fi cel mai puternic afectate. Pe de alta parte, comisarul pentru justitie si afaceri interne Franco Frattini a declarat pentru Reuters ca ambele tari au facut progrese in reformarea justitiei si lupta impotriva crimei organizate, desi raman inca probleme. Una dintre ele este durata prea mare a anchetelor si timpul care se scurge pana la aducerea inculpatilor in instanta. In timp ce Bulgaria s-a caracterizat prin stabilitate politica dupa aderare, Romania a traversat o perioada de turbulente puternice, cauzate de un conflict intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Cu toate acestea, sursa a spus ca la nivelul combaterii crimei organizate si a coruptiei, precum si in ceea ce priveste implementarea reformelor administrative, Romania a inregistrat progrese mai rapide decat Bulgaria.

Pe ultima suta de metri, Sofia a demarat o campanie nationala de prevenire a deturnarii fondurilor comunitare. „Trebuie sa instituim toleranta zero fata de abuzurile privind aceste fonduri”, a declarat ministrul de interne, Rumen Petkov. El a facut apel la bulgari sa raporteze suspiciunile pe care le au cu privire la deturnarea de fonduri europene prin intermediul unei linii telefonice sau pe o pagina de internet, create special pentru astfel de sesizari.

Cota de popularitate a Partidului Socialist din Bulgaria, aflat la guvernare, a scazut in iunie, socialistii fiind devansati de un partid de opozitie, dupa ce un scandal recent de coruptie a erodat increderea in guvern. Aproximativ 21,6% din bulgari au declarat ca ar acorda sprijin formatiunii de dreapta GERB, infiintata de primarul capitalei Sofia, Boiko Borisov, daca astazi s-ar organiza alegeri parlamentare. Socialistii aflati la guvernare s-au clasat pe locul al doilea, cu 19,5%.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top