Sfarsitul lunii iulie – inceputul cursei pentru banii europeni

Ministerul Dezvoltarii spune ca, in urmatoarele saptamani, va publica primul manual al solicitantului de fonduri comunitare.

In al 12-lea ceas incepe sa se ridice ceata de pe subiectul fonduri europene. Spre exemplu, beneficiarii de finantare europeana trebuie sa faca investitiile din fonduri proprii, iar banii si-i vor recupera numai pentru anumite cheltuieli (eligibile) si dupa o perioada care, in cazul ideal, este de minimum doua luni de zile.

Pe 13 iulie, la Sibiu, cu ocazia vizitei comisarului european Danuta Hubner, va fi lansat oficial Programul Operational Regional. In jurul datei de 25 iulie ar urma sa fie publicat ghidul/manualul aplicantului la nivelul domeniului de interventie din asa-numita „Axa prioritara 2” – „imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport”. In acest caz, beneficiarii eligibili sunt autoritatile administratiei publice locale.

Pentru acest domeniu sunt deja pregatite proiecte, „ramase” nefinantate de pe vremea programului PHARE (de preaderare). Astfel, proiectele au toate sansele sa intre la finantare acum, putand atrage pana la 400 milioane de euro pana la sfarsitul anului. La sase luni de la aderare, majoritatea ministerelor nici macar nu catadicsesc sa prezinte date generale despre programele pe care le vor gestiona. Asta in conditiile in care programele au si o componenta de informare a potentialilor beneficiari.

Printre beneficiari nu figureaza doar autoritati locale, ci si companii, ONG-uri sau persoane juridice care nu sunt agenti economici. Pentru IMM-uri, domeniile de interventie sunt formulate la modul general, de la „sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” la „reabilitarea siturilor industriale poluate si neutilizate si pregatirea pentru noi activitati” si la „promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica”.

Deocamdata nu se stie decat ca ghidul solicitantului va aparea prin toamna. Ghidul nu va garanta insa si ajungerea la destinatie. De la depunerea cererii de finantare la Agentia Regionala de dezvoltare pana la semnarea contractului de finantare trece, in cazul ideal, o perioada de 60 de zile.

Studiul de fezabilitate va fi analizat, in primul rand, de evaluatori independenti, dupa care va parcurge un traseu de avizare in Comitete regionale de evaluare strategica si corelare.

Semnarea contractului nu inseamna si obtinerea banilor. Spre deosebire de finantarile prin PHARE, spre exemplu, acum, proiectul trebuie facut initial pe bani, dupa care anumite cheltuieli vor fi decontate, pe baza de facturi. Cererile de rambursare se pot depune lunar, iar banii pot veni si dupa 90 de zile. Termenele cresc substantial in cazul proiectelor complexe, precum cele de infrastructura, unde decontarea s-ar putea face si dupa 120 de zile.

Autoritatile se asteapta ca cele 4,6 miliarde de euro (85% fonduri europene), cat reprezinta bugetul programului operational regional, sa duca, pana in 2015, la o serie de rezultate concrete, cum ar fi:

– 10.000 noi locuri de munca;

– 1.000 km drumuri judetene/sosele de centura – reabilitate/construite;

– 15 de spitale judetene si 15 ambulatorii – reabilitate/echipate;

– 130 de scoli – reabilitate;

– 30 de campusuri preuniversitare – reabilitate/echipate;

– 15 campusuri universitare – reabilitate/echipate;

– 35 de centre pentru formare profesionala continua – reabilitate/echipate;

– 510 de unitati mobile pentru situatii de urgenta – echipate;

– 500 ha de situri industriale – reabilitate;

– 1.500 de microintreprinderi – sprijinite;

– 350 IMM din turism – sprijinite;

– 400 de proiecte de infrastructura turistica – finantate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top