Accesarea fondurilor structurale in sectorul energetic

Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a organizat seminarul cu tema „Accesarea fondurilor structurale in sectorul energetic”.

Evenimentul a constituit un bun prilej pentru operatorii economici prezenti de a intra in dialog cu specialistii Organismului Intermediar pentru Energie (OIE) din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) in vederea clarificarii unor aspecte concrete legate de absorbtia fondurilor comunitare directionate catre domeniul energetic.

Firmele romanesti vor putea accesa, in perioada 2007-2013, prin apelarea la diverse programe operationale fonduri structurale si fonduri de coeziune, in functie de obiectivele proiectelor si de domeniul in care acestea se vor pune in practica.

Particularizand la domeniul energiei, companiile pot beneficia de finantari din fonduri structurale (FEDER) in cadrul Programului operational pentru cresterea competitivitatii economice, Axa prioritara 4 – Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii, in contextul combaterii schimbarilor climatice.

Operatorii economici si chiar autoritatile publice vor putea obtine grant-uri cu o valoare maxima cuprinsa intre 10 milioane euro si 35 milioane euro, in functie de operatiunea vizata.

Astfel, proiectele privind achizitionarea de catre agentii economici a unor instalatii si echipamente in scopul obtinerii unor economii de energie in procesul productiv, precum si proiectele firmelor si ale autoritatilor locale vizand modernizarea si realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice prin valorificarea resurselor regenerabile de energie (energia solara, eoliana, geotermala, biocombustibili sau resurse hidroenergetice de mica putere) vor putea primi finantari nerambursabile de pana la 10 milioane euro.

Companiile care depun proiecte vizand investitii in instalatii de desulfurare, denoxari si filtre pot primi pana la 25 milioane euro, in timp ce pentru proiecte a caror finalitate este interconectarea retelelor nationale de transport a energiei electrice si a gazelor naturale cu retelele europene se acorda grant-uri de pana la 35 milioane euro.

Evenimentul s-a inscris in programul de pregatire post-aderare a mediului de afaceri lansat la sfarsitul anului trecut de Camera bucuresteana. Axat pe trei subiecte prioritare – cresterea gradului de absorbtie a fondurilor structurale, protectia mediului si siguranta alimentara – programul este pus in practica prin organizarea de cursuri, seminarii si conferinte, precum si prin furnizarea cat mai multor informatii de calitate privind legislatia la nivelul UE.

Sursa: Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top