Ministerul Agriculturii schimba modul de acordare a subventiilor pentru animale

Crescatorii de animale vor primi subventii indiferent de nivelul productiei realizate, potrivit unei propuneri a Ministerului Agriculturii, care reprezinta adaptarea legislatiei romanesti la principiile Politicii Agricole Comune (PAC).

Hotararea de Guvern 140/2007, care stabilea platile complementare din sectorul zootehnic, a fost abrogata, iar Ministerul Agricuturii pregateste un proiect de hotarare prin care modifica modul de acordare a finantarii, astfel incat nivelul sumelor care ajung la un fermier sa nu fie stabilit in functie de productia animalelor pe care le detine, in acord cu principiile Politicii Agricole Comune (PAC) de la nivelul UE.

Astfel, in loc de masuri de sprijin precum subventii pentru fiecare tona de lapte livrat din fermele de bovine care detin cota de lapte sau pentru fiecare animal sacrificat, noua reglementare va cuprinde prevederi cum ar fi acordarea unei subventii necorelate cu productia pentru fermele care au peste trei bovine de 3-6 luni si pentru cele care detin mai mult de 25 de caprine si/sau 50 de ovine.

Sumele ar putea fi acordate incepand cu 16 august pentru bovine si 15 septembrie pentru ovine.

Crescatorii de animale mai primesc finantari in zootehnie si prin intermediul altor reglementari, pentru imbunatatirea calitatii produselor alimentare de origine animala, ameliorarea raselor si alte activitati. Exemple de astfel de subventii sunt cele de 0,5-un leu pe cap de animal pentru crescatorii care vor sa evalueze performanta ovinelor si a caprinelor.

Sursa: Mediafax

One Reply to “Ministerul Agriculturii schimba modul de acordare a subventiilor pentru animale”

  1. Mihai spune:

    Cum ramane cu cei care primesc in continuare subventii pentru animalele inscrise in Registrul Exploatatiilor in anul 2008, pe care nu le mai detin si discriminarea celor care si-au inmultit efectivele dupa 2008 si pentru care nu primesc subventii? De ce se mai depune anual cererea? Cum incurajezi dezvoltarea micilor fermieri?
    Legea pajistilor permanente, trebuie sa fie facuta pentru a putea fi aplicata fara a pune in pericol asociatiile privind modul de cheltuire a subventiilor iar aberatia concesionarii si a licitatiei este o gaselnita romaneasca. Aceasta lege trebuie coroborata cu prevederile legii 72/2001 si nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top