Birocratia, fiscalitatea si lipsa fortei de munca afecteaza negativ activitatea IMM-urilor

Majoritatea firmelor mici si mijlocii considera ca mediul de afaceri din Romania este favorabil, desi pe piata sunt factori care le afecteaza negativ activitatea, cei mai importanti fiind birocratia, fiscalitatea si lipsa fortei de munca, potrivit unui sondaj al Consiliului pentru IMM.

Sondajul, realizat in randul a aproape 1.200 de firme mici si mijlocii, arata ca 42,91% dintre acestea apreciaza ca situatia economica este favorabila afacerilor. Aproximativ 35,1% au raspuns ca situatia economica nu le influenteaza activitatea, iar aproape 22% ca afecteaza negativ afacerile.

Sondajul a evidentiat ca firmele mici si mijlocii si-au schimbat perceptia in ceea ce priveste oportunitatile de dezvoltare, in urma aderarii la Uniunea Europeana. Astfel, peste 58% dintre firmele intervievate au apreciat ca cea mai importanta oportunitate de afaceri o reprezinta penetrarea pe noi piete externe, 55,26% obtinerea unui grant si 47,1% utilizarea de noi tehnologii.

Printre dificultatile pe care intreprinzatorii intervievati le-au indicat au fost birocratia excesiva, fiscalitatea si angajarea, pregatirea si mentinerea personalului.

Principala modalitate de finantare a afacerilor utilizata de IMM-uri ramane autofinantarea, desi ponderea IMM-urilor care utilizeaza fonduri proprii pentru dezvoltare s-a redus de la 77% la 66%. In schimb, sondajul a evidentiat ca a crescut numarul firmelor care utilizeaza credite bancare pentru dezvoltare, respectiv 57% si leasing – 39%. Si in ceea ce priveste numarul de persoane nou angajate de IMM-uri in 2006 au existat modificari, in sensul cresterii ponderii firmelor care au angajat mai mult de zece persoane.

De asemenea, firmele asigura training agajatilor in proportie de 51%, in crestere fata de anul anterior, cand ponderea era de 40%. Alte rezultate ale sondajului se refera la nivelul de crestere a salariiilor, de actiunile de inovare si de structura echipamentelor IT utilizate de IMM-uri. Si in aceste cazuri s-au remarcat evolutii pozitive, ceea ce se reflecta si in previziunile privind performantele economice din acest an.

Potrivit Cartei Albe a IMM-urilor, la sfarsitul anului 2005 erau inregistrate aproape 528.000 de firme, dintre care 526.000 intreprinderi mici si mijlocii, iar cea mai mare parte a acestora activau in domeniul comertului.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top