Finantele obstructioneaza derularea proiectului de utilitati si mediu

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Marza, l-a acuzat acuzat pe seful Directiei Generale a Finantelor Publice Suceava, Petrica Robota, ca obstructioneaza derularea proiectului de mare anvergura „Suceava, utilitati si mediu la standarde europene”, lasand sa se inteleaga ca demersul finatistului a fost influentat de senatorul Gheorghe Flutur.

„Fiind ramas un slujbas docil al celui care l-a pus in functie, senatorul Flutur, Ropota plateste acum pretul functiei si pune piedici proiectului si face dosare lui Marza si familiei lui”, a spus Gavril Mirza, adaugand ca „a bloca cel mai mare proiect din ultimii 30 de ani, realizat cu un credit garantat de statul roman, nu este pe linia politicii guvernamentale”.

Marza a spus ca joi va merge in audienta la primul-ministru si la ministrul Economiei si Finantelor, deoarece, in opinia lui, lucrurile au luat o turnura periculoasa, iar „reaua vointa a DGFP Suceava si a unor salariati ai ministerului de resort sunt evidente”.

El a atras atentia asupra „pericolului ce poate decurge din aceasta actiune de imagine a judetului si a Romaniei in strainatate”, la care se adauga si amenintarea ce planeaza asupra locuitorilor din Campulung Moldovenesc de a ramane si in aceasta iarna fara caldura in sistem centralizat.

Presedintele CJ Suceava considera ca Ministerul Finantelor ar trebui sa „aiba tot interesul sa sprijine bunul mers al proiectului”, iar finantistii ar fi trebuit sa fie „parteneri in dezvoltarea unor investitii si nu mai intai controlori”.

Declaratiile lui Mirza vin la o zi dupa blocarea conturilor firmelor ce lucreaza la proiectul „Suceava, utilitati si mediu la standard europene”, deoarece Directia Finantelor a introdus pe 9 iulie, titlu executoriu pentru recuperarea unor penalitati in valoare de aproximativ 1,1 milioane de lei, in conditiile in care pentru 16 iulie a fost stabilit un termen pentru suspendarea titlului executoriu.

Neajunsurile in dezvoltarea investitiei au fost generate de faptul ca, printr-un raport, DGFP Suceava a ajuns la concluzia ca societatea EcoTermGaz Bucovina nu avea dreptul sa beneficieze de rambursari ale TVA, deoarece nu este beneficiarul direct al investitiilor. Investitia se cifreaza la o suma totala de peste 230 de milioane de euro, beneficiar fiind Consiliul Judetean Suceava si alte 70 de consilii locale asociate. Banii au fost obtinuti printr-un imprumut, garantat de Guvern, de la Deutsche Bank Londra, care a totalizat, intr-o prima etapa, peste 80 de milioane de euro.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top