Miliardele UE pentru IMM-uri au ajuns la granita Romaniei

Fondurile structurale si de coeziune de care va beneficia Romania in zilele urmatoare sunt adresate si IMM-urilor.

Potrivit statisticilor, abia 3 la suta dintre IMM-uri au accesat fonduri europene, lucru care este explicat si prin numarul redus de programe care s-au adresate acestor beneficiari.

Romania va primi primele fonduri structurale si de coeziune in urmatoarele zile, dupa ce Comisia a aprobat cinci dintre cele sapte programe operationale. Sumele care vor putea fi accesate peste cateva zile, se vor adresa atat „start-up”-urilor, cat si IMM-urilor cu vechime. Atat pentru firmele nou infiintate, cat si pentru cele care au activitate mai indelungata vor exista programe nenumarate.

Problema va fi cofinantarea, precum si cheltuielile neeligibile, care impreuna pot ajunge la cateva zeci de mii de euro. Aceste sume pot crea dificultati in faza de demarare, dar si de implementare a proiectului. De regula, banii pot proveni de la bancile implicate in programele europene. Cofinantarea generala este 50 – 50 la suta, cu anumite exceptii in care finantarea nerambursabila poate urca la 65 sau chiar 75 la suta. Vor exista si facilitati pentru tineri sau pentru IMM-urile din zone defavorizate.

Daca societatea este eligibila, poate demara realizarea unui proiect. In functie de complexitate, redactarea proiectului poate dura intre cateva saptamani si cateva luni. Costul realizarii dosarului de catre o firma de consultanta difera in functie de valoarea, dar si de complexitatea acestuia. Costurile de consultanta sunt eligibile in cuantum de 5 pana la 10 la suta din valoarea eligibila a proiectului.

Partea cea mai grea si care poate creea blocaje vine in momentul constituirii de surse pentru demararea lucrarilor. Etapa achizitiilor este la fel de dificila, in special datorita formularisticii extrem de stufoase. Fara consultanti, multi beneficiari se incadreaza cu greu in termene.

Intre criteriile generale de eligibilitate se numara cateva legate de „bonitate si onestitate”:

– in anii anteriori, firma nu trebuie sa fi avut rezilieri de contracte cu finantare europeana;

– bilantul anului anterior trebuie sa fie fara pierderi;

– firma sa nu fie in procedura de faliment;

– sa aiba inscris in domeniul de activitate tipul de afacere care se doreste finantat;

Sursa: Evenimentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top