Aproape 568.000 de euro pentru programul LIFE-NATURA

Hotararea de Guvern privind suportul financiar acordat participantilor romani la programul Life Natura, aprobata pe 11 iulie, prevede alocarea sumei de 215.207 Euro pentru finantarea proiectului „Conservarea si managementul integrat al Ostroavelor Dunarii din Romania”.

La propunerea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta din 11 iulie 2007, Hotararea privind suportul financiar acordat participantilor romani la programul LIife Natura al Comunitatii Europene pentru anii 2007-2010.

In anul 2006, in urma competitiei de nivel european a propunerilor de proiecte, pentru Romania au fost aprobate la sectiunea LIFE Natura un numar de 2 proiecte. Beneficiarul unuia dintre aceste proiecte este Agentia pentru Protectia Mediului Calarasi pentru proiectul LIFE privind „Conservarea si managementul integrat al Ostroavelor Dunarii din Romania” care are o valoare totala de 567.953 EURO.

Din aceasta suma, 283.977 EURO (50%) sunt asigurati de Comisia Europeana, 215.207 EURO reprezinta contributia beneficiarului (A.P.M Calarasi), iar 68.769 EURO sunt asigurati de ceilalti parteneri ai proiectului, conform contractului de garantare a suportului financiar ce a fost semnat cu Comisia Europeana la data de 05.09.2006.

Avand in vedere faptul ca pentru unitatile aflate in subordine sau sub autoritate sumele aferente co-finantarii se suporta din fondurile alocate cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, a fost necesara emiterea acestei Hotarari de Guvern pentru alocarea de la bugetul de stat a echivalentului in lei a sumei de 215.207 Euro.

Suma mentionata este esalonata pe toti anii desfasurii proiectului, dupa cum urmeaza, pentru anul 2007 se aloca 115.000 Euro, pentru anul 2008 suma de 45.000 Euro, pentru anul 2009 suma de 44.207 Euro si pentru anul 2010 suma de 11.000 Euro.

Principalul rezultat al proiectului co-finantat va fi faptul ca pe 9,56 ha de habitate naturale si seminaturale tipice pentru lunca Dunarii se va institui un regim de protectie adecvat, sub incidenta retelei europene de arii protejate Natura 2000. Mai mult, va fi incurajata regenerarea naturala a padurilor de lunca de pe ostroave si se vor reimpaduri cu specii native un total de 26 ha.
Drept urmare a imbunatatirii calitatii habitatelor de hranire si reproducere, va creste numarul pasarilor salbatice pe ostroave. Implementarea proiectului va pune bazele pentru eforturile de protectie a habitatelor naturale de lunca de-a lungul Dunarii si va reprezenta o contributie la implementarea legislatiei europene pentru protectia naturii si a Coridorului Verde al Dunarii Inferioare.

Sursa: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top