UE finanteaza proiecte administrative de minimum 100 de mii de euro

Banii din fondurile structurale europene pentru intarirea capacitatii administrative vor putea fi accesati in urma unor proiecte de minimum 100 de mii de euro si de maximum un milion de euro.

Potrivit Programului Operational Sectorial „Dezvoltarea Capacitatii Administrative” (PO DCA), MIRA urmeaza sa primeasca, in perioada 2007-2013, fonduri structurale in valoare de 208.002.622 euro. Contributia nationala va fi de 38.011.459 de euro. Banii vor fi cheltuiti pentru dezvoltarea capacitatii institutionale si eficienta administratiei publice, la nivel national si local.

Administratiile locale si centrale vor putea sa acceseze aceste fonduri numai daca vor avea proiecte cuprinse intre 100.000 de euro si un milion de euro.
Printre criteriile de selectie a proiectelor se numara relevanta, coerenta si sustenabilitatea, capacitatea de management, eficienta cheltuielilor, riscurile sau concordanta cu politicile europene.

Cei mai multi bani, si anume 116 milioane de euro vor fi alocati pentru axa prioritara 1, al carui obiectv principal este „imbunatatirea de structura si proces a managementului ciclului de politici publice”. Totodata, la aceasta axa, Romania va contribui cu 20.555.469 de euro.
Banii vor fi utilizati pentru proiecte care vizeaza imbunatatirea procesului de luare a deciziei la nivel politico-administrativ, imbunatatirea sistemelor de raportare a performantei, dezvoltarea unei evaluari la nivel central si local si imbunatatirea eficacitatii organizationale.

Pentru axa prioritara 2, care vizeaza imbunatatirea calitatii si eficientei serviciilor publice pe o baza descentralizata, UE va aloca suma de 83.201.049 de euro, iar contributia nationala va fi de 14.628.538 de euro.
In ceea ce priveste utilizarea banilor, acestia vor fi cheltuiti pentru activitati de sprijinire a descentralizarii serviciilor din sectorul de sanatate, educatie preuniversitara si asistenta sociala si pentru proiecte care vor conduce la cresterea calitatii si eficientei serviciilor. Totodata este vizata si imbunatatirea activitatilor de comunicare intre autoritatile judetene, municipalitati/comune si cetateni si cea a serviciile publice locale.

Pentru axa prioritara 3, de asistenta tehnica pentru sprijinirea implementarii PO, UE va aloca fonduri structurale in valoare de 8.320.104 de euro, iar Romania va contribui cu 2.773.368 de euro.
Banii europeni pentru asistenta tehnica vor fi utilizati in procesul de implementarea al PO, inclusiv in pregatirea pentru urmatoarea perioada de programare, avand ca scop utilizarea eficienta si transparenta fondurilor structurale si a cofinantarii nationale.

In ceea ce priveste cota de finantare, pentru administratia publica centrala contributia UE va fi de 85%, restul de 15% fiind finantare proprie.Cota de finantare pentru administratia publica locala va fi tot de 85%, un procent 13% fiind asigurat din bugetul MIRA, iar 2% contributie proprie.

Sursa: Wall-Street.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top