Sotiile de primari au intrat in afaceri

Nevestele primarilor din comunele judetului Iasi par a se fi transformat in gestionare de succes ale fondurilor europene.

Patru dintre acestea au plantat livada, si-au cumparat utilaje sau au inceput constructia unei ferme de vaci, dupa ce au obtinut finantare prin programul SAPARD. Cum sotul ocupa o functie publica, iar legea nu ii permite sa fie administrator al unei societati comerciale, pe numele sotiilor sunt trecute toate afacerile familiei in asa fel incat viitorul firmelor sa fie asigurat. Totodata, in cazul in care primarii nu mai castiga alt mandat la viitoarele alegeri locale, ei raman cu o baza pentru a se relansa in afaceri. Din datele oficiale rezulta ca la Iasi sunt cel putin patru astfel de cazuri, in comunele Baltati, Butea, Golaiesti si Todiresti, valoarea totala a proiectelor ridicandu-se la aproape jumatate de milion de euro.

Pe linga ferma agricola, Eugenia Nastase sotia primarului din Butea, administreaza alte doua societati comerciale, tot ale familiei. Chiar langa primarie a fost deschis un magazin de materiale de constructii, apartinand sotiei primarului. Alaturi se afla barul familiei.

Primarul din Baltati nu si-a ascuns implicarea in administrarea proiectului cu finantare europeana in valoare totala de 127.000 de euro. Atat el, cat si sotia sunt ingineri agronomi si au afaceri de 16 ani in horticultura.

La extremitatea de est a judetului, sotia primarului din Golaiesti a inceput si ea o afacere de 100.000 de euro, o ferma de vaci al carui lapte il va livra la fabrica de lactate La Dorna. Maricica Bizdiga nu a avut insa pana acum nicio legatura cu agricultura profesionista.

Sotia primarului din Todiresti a obtinut prin finantare SAPARD peste 90.000 euro pentru utilaje.

Sefii Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (CRPDRP) spun ca afacerile primarilor nu au nimic imoral. „Nu are a face faptul ca sotia este administrator de firma si ca a obtinut fonduri europene cu functia de primar a sotului. Este legal, iar noi facem verificarile proiectelor periodic, in fiecare etapa a implementarii acestora. Sunt multi care imi cer favoruri prin tot felul de intermediari sa sar peste o verificare, dar procedurile nu pot fi ocolite”, a explicat Eugen Ticau, director executiv al CRPDRP.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top