Crearea unui mediu de afaceri optim pentru IMM-uri

IMM-urile primesc ajutor pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri optim. In ajutorul IMM-urilor si pentru stimularea liberei initiative, au fost propuse diferite cai de amelioarare si simplificare a mediului de afaceri

Influenta mediului de afaceri asupra IMM-urilor este una hotaratoare, orice modificari in climatul general de afaceri fiind de natura sa produca efecte pozitive sau perturbatii majore acestor categorii de intreprinderi. Constienti de aceste efecte negative ce impiedica dezvoltarea IMM-urilor, organismele guvernamentale iau in mod frecvent masuri care implica reorganizari procedurale si institutionale pentru stabilirea competentelor necesare, masuri de rationalizare normativa sau chiar dereglementari.

In ajutorul IMM-urilor si pentru stimularea liberei initiative, au fost propuse diferite cai de amelioarare si simplificare a mediului de afaceri. In ceea ce priveste politica fiscala, se urmareste simplificarea sistemului de impozitare, intarirea disciplinei fiscale si includerea in sistem a parafiscalitatii si a altor taxe care vizeaza agentul economic.

Referitor la combaterea coruptiei, se urmareste accesul transparent la resurse si utilitati pentru operatorul economic, liberul acces la informatiile publice, cu recunoasterea valorii adaugate prin serviciile de prelucrare a acestora si eliminarea procedurilor preferentiale prin promovarea principiilor care combat pozitiile de monopol public si/sau privat, precum si promovarea parteneriatului activ.

Printre masurile adoptate de catre organismele guvernamentale, se enumera introducerea procedurii de aprobare a inregistrarii firmelor noi, si declaratia pe proprie raspundere in procesul de autorizare prealabila a functionarii intreprinderilor noi, avand ca si efect reducerea timpului necesar inregistrarii unei firme, cat si reducerea costurilor asociate inregistrarii si autorizarii.

De asemenea, Guvernul Romaniei urmareste facilitarea participarii IMM-urilor la targuri si evenimente internationale. Acest lucru duce la imbunatatirea si intensificarea competitivitatii pe pietele externe, IMM-urile avand posibilitatea de a dezvolta relatii bilaterale de cooperare, promovand exporturile si instrumentele financiare adecvate.

Ca si actiuni luate de Guvernul Romaniei, se enumera si acordarea de sprijin pentru consultanta si instruire a intreprinzatorilor, in scopul elaborarii strategiilor de export, a perfectionarii tehnicilor de marketing si a managementului exportului, dezvoltarea tranzactiilor transfrontaliere prin intermediul comertului electronic si promovarea mestesugurilor si artizanatului pe terte piete.

Cu toate acestea, inca mai exista o serie de proceduri care ingreuneaza dezvoltarea mediului de afaceri, iar faptul ca IMM-urile au la dispozitie un numar relativ limitat de personal total, si mult mai putin de specialitate, ingreuneaza indeplinirea cerintelor administrative, financiare si de raportare.

Sursa: Crediteuropeimm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top