Nepregatiti pentru reforma europeana

In urma negocierilor cu Uniunea Europeana, Romania a obtinut o cota de 109.164 tone zahar din sfecla si 329.636 tone pentru procesarea zaharului brut, in conditiile in care consumul anual este estimat la 550.000 tone. Peste 100.000 de tone de zahar alb sunt asigurate astfel exclusiv din import.

Chiar si aceste cote au fost mai mult rezultatul lobby-ului facut de producatorii europeni, care detin si fabrici in Romania. Cotele pentru producatorii interni au fost repartizate efectiv de Ministerul Agriculturii de-abia in ultimele zile ale anului trecut. Cea mai mare cota a revenit companiei Agrana (130.668 tone), iar cea mai mica fabricii din Bod (18.406 tone). Zaharul Ludus a obtinut 33.395 tone.

Romania este cu atat mai putin pregatita pentru a face fata schimbarilor dure care se anunta. Astfel, Comisia Europeana a constatat ca, in ciuda stimulentelor, productia la care au renuntat producatorii este mult sub tinta – 0,7 milioane tone, fata de cinci milioane.

Deficitul Romaniei se va adanci si mai mult, ceea ce va duce la subrezirea producatorilor. Dupa 2009, vor disparea cotele nationale. Se va trece la un sistem de licitatie, in care producatorii vor concura pentru cote. Astfel, amenintarea de a deveni doar importatori de zahar alb este reala.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *