Clientii care cauta finantare UE se simt pierduti in spatiu

Autoritatile au dirijat prea putine fonduri comunitare spre cresterea competitivitatii industriale – zona care are si capacitate mare de absorbtie, si prea multe spre sectorul rural, unde Ministerul Agriculturii are intarzieri mari de reactie si raman bani neutilizati.

„Bancile sunt un barometru al mediului de afaceri, iar reactiile pe care le primim de la clienti arata ca se simt pierduti in spatiu. Acuza lipsa unui centru de coordonare la nivel national, a unei strategii de absorbtie a fondurilor ca prioritate nationala, a unei claritati privind criteriile de accesare a banilor”, a declarat prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank Marinel Burduja.

El spune ca intreprinzatorii au acumulat asteptari mari legate de fondurile europene, insa se lovesc de multe probleme practice in conditiile in care, de exemplu, multe ministere nu au elaborat un ghid clar al aplicantului pentru proiecte eligibile. „Exista multa frustrare pentru ca proiecte sunt, urgente de investitii sunt, dar apare sentimentul ca nu este nimeni care sa puna lucrurile cap la cap.”

Burduja afirma ca Raiffeisen a lucrat impreuna cu clienti companii private peste 30 de proiecte care au ajuns in stadiul final si sunt in principiu eligibile pentru finantare.

„Mai trebuie sa vedem si toate criteriile exacte, insa deocamdata nu sunt prea transparente. Inca sunt aspecte tehnice nelamurite. Sper ca macar un proiect sa porneasca efectiv pana la sfarsitul anului.”

Prim-vicepresedintele Raiffeisen crede ca cele 20-40 de milioane de euro care au fost alocate drept fonduri pentru competitivitate pana in 2010 pot fi usor inghitite.

El mai spune ca pe zona autoritatilor locale proiectele se deruleaza mai greoi si din cauza ca multe intra pe norma privind achizitiile publice si este necesara organizarea de licitatii.
Raiffeisen investeste intr-un program de informare pe regiuni a clientilor privind accesarea fondurilor europene.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top