La Iasi tarifele de consultanta ii imbogatesc pe unii

Comisioanele pe care practica firmele de consultanta, mici la prima vedere, pot ajunge la valori astronomice. In cazul in care proiectul este unul de 50 mii euro, minimul de 3% va aduce circa 1500 euro, iar in cazul unui proiect de 2 milioane euro, comisionul va fi de circa 200 mii euro. Comisionul ajunge pana la 10%, in functie de anvergura proiectului si de procentul negociat de beneficiar si consultant, iar minimul este de 3 la suta.

Numarul firmelor de consultanta, domeniu putin explorat pana in momentul in care banii Uniunii europene au intrat in Romania, a crescut vertiginos in ultimul timp in judetul Iasi.

Exista peste 100 de firme la care posibilii beneficiari ai fondurilor structurale pot apela, in cazul in care nu inteleg chichitele legislatiei in vigoare. Adevarat este si faptul ca acestea percep comisioane, la prima vedere mici, de la 3 la 10%, dar care, in momentul in care se calculeaza la valoarea proiectului in sine, devin astronomice. Comisionul poate ajunge si pana la 10%, in functie de anvergura proiectului si de procentul negociat de beneficiar si consultant, iar minimul este de 3%.

Chiar si asa, in cazul in care proiectul este unul de 50 mii euro, minimul de 3% va aduce circa 1500 euro, iar in cazul unui proiect de 2 milioane euro, comisionul va fi de circa 200 mii euro. Exista si situatii in care solicitantii isi concep singuri proiectul daca vor fonduri pentru achizitia de tractoare sau masini agricole, dosarele fiind, in aceste cazuri, mai usor de realizat. Durata de realizare a unui proiect este de la 3 sau 4 saptamani la cateva luni, in functie de perioadele pentru avize, dar si de cooperarea clientului.

Procentul decontat de Uniunea europeana si de catre beneficiar, pentru proiectele SAPARD ajungeau pana la 12% din buget, in timp ce pentru programele post aderare se pare ca vor ajunge pana la 10%. De remarcat ca maniera de lucru a autoritatilor competente in ceea ce priveste avizele este, cel putin era anul trecut, cand se lucrau proiecte SAPARD, inexplicabil diferita de la un judet la altul. De exemplu, pentru obtinerea unui aviz simplu de la mediu, la Iasi dura cateva zile, pe cand la Neamt cu greu putea fi redusa aceasta perioada la mai putin de o luna.

In momentul in care un posibil beneficiar doreste sa acceseze fonduri structurale nerambursabile, trebuie sa fie foarte atent asupra firmei de consultanta pe care o alege, pentru ca altfel se poate trezi cu banii dati si fara posibilitatea de a primi decontarea de la Uniunea Europeana, pentru ca proiectul nu este conform cerintelor. De asemenea, mai exista posibilitatea ca beneficiarul sa nu fie eligibil, si atunci, in cazul in care firma de consultanta nu ii prezinta acest fapt din start, poate pierde o suma importanta de bani. Chiar daca o firma de consultanta poate veni cu o oferta mai mica, avand in vedere ca procentul ce revine firmei poate fi negociat, intreprinzatorii nu trebuie sa o aleaga numai dupa criteriul banilor, ci si dupa cel al reputatiei din domeniu.

Sursa: Ziua de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top