Plati catre visteria UE de circa 1,1 miliarde de euro

Cadrul Strategic National de Referinta, documentul care face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare si cele europene, a fost semnat luna trecuta.

Astfel, banii din fondurile structurale pentru implementarea proiectelor vor fi virati catre tara noastra cel mai probabil in 2008. Pana atunci, vom achita nota de plata ca stat membru, platile efectuate catre bugetul UE fiind deja de ordinul sutelor de milioane de euro. UE a alocat Romaniei 1,33 miliarde euro in acest an, insa suma care ar putea fi accesata efectiv e de circa 400 de milioane euro.

Romania ar fi putut beneficia de fonduri europene in suma de 1,33 miliarde de euro in acest an, daca institutiile de stat ar fi fost in stare sa pregateasca la timp programele de dezvoltare post aderare. Astfel, nota de plata pe care Romania trebuie sa o achite catre bugetul UE, de 1,1 miliarde de euro, depaseste sumele potentiale primite.

Pana acum, tara noastra a platit catre UE peste 684,2 milioane de euro, din care 79 milioane de euro au fost virate la 1 august, urmand ca pana la 20 august sa fie achitate inca 10,7 milioane de euro. Bugetul Romaniei pe anul in curs prevede plati catre visteria UE de circa 1,1 miliarde de euro, reprezentand contributii din TVA si din „resursa VNB” (proportionala cu bogatia economica a fiecarui stat), potrivit MEF. Romania a platit catre UE 74,54 milioane de euro in ianuarie, 217,9 milioane de euro in februarie, 56,67 milioane de euro in martie 2007, 74,04 milioane de euro in aprilie, 62,52 milioane de euro in mai, 35,67 milioane de euro in iunie si 67,18 milioane de euro in iulie.

In intervalul 2007-2013, UE va vira Romaniei 19,67 miliarde de euro din fondurile structurale si de coeziune. Suma alocata pentru 2007 se ridica la 1,335 miliarde de euro, insa suma maxima care ar putea intra in tara in acest an este de 400 milioane de euro, reprezentand plati in avans.

Cadrul Strategic National de Referinta, documentul care sta la baza programarii fondurilor structurale, a fost semnat de abia luna trecuta. Primele proiecte ar putea ajunge pe masa forurilor de la Bruxelles luna aceasta, insa procesul de avizare dureaza cel putin doua luni, la care se vor adauga si procedurile interne de implementare, astfel ca de abia la anul banii europeni vor intra in conturile Romaniei.

Sursa: Curentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top