Proiecte de mediu in valoare de aproape un miliard de euro

Sunt 15 proiecte majore in domeniul mediului, si anume 10 in domeniul apei si 5 in domeniul deseurilor, care insumeaza aproximativ 1 miliard de euro. Aceste proiecte sunt aprobate de Comisia Europeana in circa 3 luni de la depunere, astfel ca, pana la sfarsitul anului, am putea avea acceptul pentru proiecte de un miliard de euro.

In cazul fondurilor europene destinate Romaniei pentru imbunatatirea mediului si a zonelor rurale, sunt in pregatire 54 de proiecte, in valoare de 740 de milioane de euro.

In perioada iulie-noiembrie 2007 Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile va finaliza gradual aplicatiile de finantare pentru cele 15 proiecte majore de mediu.

Proiectele, cu o valoare totala de investitie estimata la aproximativ 1 miliard euro, vor fi trimise la Comisia Europeana pentru evaluare si aprobare. Proiectele, finantate prin Programul Operational Sectorial de Mediu, au nevoie de aprobarea Comisiei deoarece depasesc suma limita pentru care autoritatile de management pentru POS-uri din Romania pot aproba proiecte finantate prin fonduri structurale.

Conform regulamentelor Fondurilor Structurale si de Coeziune, pentru proiectele majore (mai mari de 25 milioane de euro) este necesara aprobarea Comisiei Europene. Aprobarea proiectelor majore se va face in termen de maxim 3 luni de la primirea aplicatiei de finantare.

Proiecte sector apa:

– Modernizarea infrastructurii de apa/ apa uzata in principalele aglomerari din:Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Tulcea, Brasov, Turda – Campia Turzii, Medias, Agnita, Dumbraveni, Copsa Mica, judetul Sibiu. Gorj. Cluj – Salaj, Olt.

Proiecte sector deseuri:

– Sistem integrat de management al deseurilor solide in Giurgiu, Maramures, Bistrita Nasaud, Vrancea, Harghita si Covasna.

Obiectivele celor 15 proiecte aflate in pregatire corespund cu obiectivele Axelor Prioritare.

Obiective in domeniul apei/apei uzate:

– Asigurarea serviciilor de apa si canalizare, la tarife accesibile;

– Asigurarea calitatii corespunzatoare a apei potabile in toate aglomerarile umane;

– Imbunatatirea calitatii cursurilor de apa;

– Imbunatatirea gradului de gospodarire a namolurilor provenite de la statiile de epurare a apelor uzate;

– Crearea de structuri inovatoare si eficiente de management al apei;

– Investitii pentru modernizarea si extinderea infrastructurii de apa si apa uzata (statii de tratare, retele apa si canalizare, statii de epurare a apelor uzate etc.).

Obiective privind managementul deseurilor:

– Cresterea gradului de acoperire a populatiei care beneficiaza de colectarea deseurilor municipale si de servicii de management de calitate corespunzatoare si la tarife acceptabile;

– Reducerea cantitatii de deseuri depozitate;

– Cresterea cantitatii de deseuri reciclate si valorificate;

– Infiintarea unor structuri eficiente de management al deseurilor;

– Investitii pentru modernizarea si extinderea infrastructurii de gestionare a deseurilor (sisteme de colectare a deseurilor, statii de transfer, sisteme de sortare si depozitare a deseurilor), inchiderea depozitelor (gropilor) de gunoi neconforme cu standardele europene.

Sursa: EU-RO Newsletter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top