Noi reguli pentru subventiile alocate producatorilor de lapte din 2008

Comisia Europeana a estimat ca seria de modificari ale reglementarilor pe piata laptelui va genera economii bugetare de 117,3 milioane euro in perioada 2008-2013.

Printre propunerile Comisiei Europene care au fost adoptate se numara: reducerea pretului de interventie pentru laptele pudra, suprimarea sistemului ce activeaza achizitii publice de unt – cand preturile pietei scad sub un anumit procent din pretul de interventie.

Unele propuneri ale Executivului de la Bruxelles au fost completate de Parlamentul European (PE) cu masuri care sa evite cresterea costurilor producatorilor. Parlamentul considera ca economiile generate de mini-reformele din sectorul laptelui, asa cum sunt propuse de Comisia Europeana, trebuie sa fie in beneficiul acestui sector.

Ajutoarele pentru distribuirea de lapte in scoli trebuie consolidate, iar adaptarile pietei europene a laptelui nu trebuie sa constituie pretext pentru suprimarea regimului privat de stocare.

Legislativul European solicita un program de restructurare a fondurilor destinate sectorului laptelui, incepand cu 1 ianuarie 2008, pentru:

– a ajuta producatorii si operatorii sa faca fata liberalizarii crescande a pietei;

– a consolida masurile de promovare a vanzarilor si distribuirea de informatii referitoare la nutritie;

– a mentine si moderniza productia in regiunile muntoase;

– a consolida programul de distribuire a laptelui in scoli.

Deputatii sunt in favoarea introducerii unei rate unice de ajutor pentru laptele distribuit in scoli, in vederea unei gestionari mai simplificate a programului. Rata unica de ajutor ar trebui ridicata de la 16,11 euro/100 kg la 18,15 euro/100 kg, pentru a incuraja eforturile de promovare a unei alimentatii echilibrate si a luptei impotriva obezitatii.

Sursa: HotNews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top