Feribot-ul Calarasi-Silistra finantat cu fonduri PHARE

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, s-a la Calarasi cu Asen Gagauzov, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice din Bulgaria, in cadrul unei unei sesiuni de lucru pe teme de cooperare transfrontaliera, urmate de lansarea tehnica a liniei de feribot Calarasi – Silistra.

La intalnire au luat parte de asemenea Donato Chiarini, seful Reprezentantei CE la Bucuresti si reprezentanti ai autoritatilor locale din cele doua tari.

In urma discutiilor dintre cele doua delegatii s-a hotarat ca in cursul lunii octombrie sa se intalneasca Comitetului Comun de Coordonare pentru stabilirea in detaliu a calendarului si procedurii adoptate in vederea lansarii si evaluarii schemei de granturi Phare CBC 2006.

Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 a fost apreciat de catre reprezentantii DG Politica Regionala drept unul dintre cele mai bune elaborate pentru actuala perioada de programare. Avand in vedere acest aspect si pentru ca el sa fie implementat cu succes, MDLPL a decis ca pana la aprobarea programului de catre Comisia Europeana, sa angajeze temporar personal care sa fie instruit in vederea implementarii programului.

Consiliile judetene din Romania au solicitat o solutie din partea Guvernului Bulgar astfel incat administratiilor districtuale bulgare sa li se ofere posibilitatea participarii in proiecte comune si sa li se asigure integral co-finantarea de la bugetul de stat.

De asemenea , cele doua parti au subliniat importanta Programul Operational Comun de Cooperare in bazinul Marii Negre 2007-2013, in care sunt incluse 10 state (Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina). Pentru a putea sustine proiecte de amploare, Romania si Bulgaria sustin nevoia alocarii unui buget mai mare de 18.000.000 euro, cat are in prezent.

In ceea ce priveste programul de Cooperare Transnationala Sud Estul Europei, cele doua state au posibilitatea dezvoltarii de proiecte in domeniul prevenirii riscurilor naturale si managementului apelor si dezvoltarea conexiunilor de transport.

Reprezentantii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor au prezentat omologilor bulgari programul de constructie de locuinte pentru tineri. Partea bulgara s-a aratat extrem de interesata de acest aspect, avand in vedere faptul ca Romania este singura tara din zona care construieste anual peste 3000 de locuinte din surse bugetare.

Oficialii romani si bulgari au discutat si despre oportunitatea formularii in viitor a unui protocol comun de colaborare, pentru urmatorii sase ani.

Vizita la terminalul de feribot Calarasi a fost un alt eveniment important din agenda intalnirii celor doua delegatii. Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor a derulat, in calitate de Autoritate Contractanta, proiectul Phare 2001 – RO 0103.01 format din doua loturi: LOT 1 -„Reabilitare DN 3, Calarasi – Ostrov, Km 122+231 – 127+600” si LOT 2 – „Punct de trecere a frontierei Calarasi – Silistra”, finantat in cadrul Memorandumului de Finantare RO 0103 PHARE 2001 Program de Cooperare Transfrontraliera intre Romania si Bulgaria semnat intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana la data de 4 decembrie 2001.

Valoarea totala a investitiei inclusiv achizitionarea bacului este de 8,3 mil euro din care 63 % fonduri PHARE. Beneficiarul intregii lucrari este Consiliul Judetean Calarasi. Dupa finalizarea formalitatilor necesare autoritatilor competente privind trecerile de frontiera, acest punct de trecere va reprezenta o noua modalitate eficienta de traversare a Dunarii.

Sursa: , Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top